Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Procesul atentatelor din 13 noiembrie 2015: apărarea ia cuvântul

proces.jpg

Salah Abdeslam (dreapta) si Mohamed Abrini (centru) la începutul procesului atentatelor din 13 noiembrie 2015.
Salah Abdeslam (dreapta) si Mohamed Abrini (centru) la începutul procesului atentatelor din 13 noiembrie 2015.
Sursa imaginii: 
AFP - BENOIT PEYRUCQ

După rechizitoriul Parchetului naţional antiterorist (PNAT) de săptămâna trecută, a venit rândul avocaţilor apărării să ia cuvântul la procesul atentatelor din 13 noiembrie 2015. Începând de luni şi timp de 2 săptămâni, ei vor încerca să răspundă argumentelor acuzaţiei. Cei doi avocaţi ai lui Salah Abdeslam, singurul supravieţuitor al atentatelor şi principalul acuzat la mega-procesul de la Paris, vor pleda ultimii, în ziua de 24 iunie.

Avocaţii celor 14 acuzaţi prezenţi în sală - alţi 6 acuzaţi, unii presupuşi morţi, sunt judecaţi în contumacie – vor avea o misiune dificilă în faţa Curţii speciale din Paris.  Mai ales că pledoariile lor vin după ce vineri rechizitoriul Parchetului a fost extrem de dur. Avocaţii generali au cerut pedeapsa maximă pentru toţi acuzaţii, începând cu primul dintre ei. Contra lui Salah Abdeslam, singurul supravieţuitor al atentatelor şi principalul acuzat la proces, s-a cerut pedeapsa maximă din codul penal francez şi anume închisoare pe viaţă incompresibilă, adică fără posibilitatea unei eliberări anticipate, sub nicio formă. Aceaşi pedeapsă rarisimă a fost cerută şi contra lui Usama Atar, presupusul «creier» al atentatelor pilotate de ISIS dar respectivul, judecat în lipsă, se presupune că a fost ucis în Siria acum 5 ani. Până acum, doar 4 oameni – toţi violatori şi ucigaşi în serie contra unor femei sau copii – au fost condamnaţi la astfel de sentinţe în Franţa.

Contra altor «complici» ai atentatelor prezenţi pe banca acuzaţilor de la Paris, Parchetul naţional antiterorist a cerut mai multe pedepse cu închisoare pe viaţă dar cu nişte perioade minime de încarcerare de 22 sau 30 de ani după care respectivii pot cere o reamenajare a pedepsei. Printre aceştia se numără Mohamed Abrini, «omul cu pălărie» al atentatelor de la Bruxelles din martie 2016 care trebuia să se arunce în aer la Paris dar a renunţat în ultima clipă. Marie Violleau, una dintre avocatele lui Abrini, explică la microfonul colegilor noştri francezi de la RFI cum va pleda. «Vom avea o zi, o după-amiază întreagă ca să pledăm pentru Mohamed Abrini. Orice s-ar zice, avem mai mult timp aici decât la alte procese. Trebuie să fim foarte precişi, nu trebuie să uităm că suntem în faţa unor magistraţi profesionişti. Curtea specială este primul nostru interlocutor, ei ne adresăm înainte de toate. Obiectivul nostru este deci de a-i convinge pe aceşti magistraţi profesionişti» spune avocata Marie Violleau.

În fine, unii dintre suspecţi nu riscă decât 5 sau 6 ani puşcărie. E cazul a doi din cei trei acuzaţi care au fost judecaţi în libertate, Ali Oulkadi şi Hamza Attou. Ambii sunt bănuiţi că l-au ajutat pe Salah Abdeslam să revină şi să-l ascundă la Bruxelles, după măcelul de la Paris. Avocaţii acestora au început primii să pledeze în faţa Curţii speciale. Chiar şi în cazul în care clienţii lor vor fi condamnaţi la pedepsele cerute de PNAT, e puţin probabil ca ei să se întoarcă după gratii, acolo unde au stat nişte ani înainte de a fi eliberaţi şi judecaţi liberi.

Olivia Ronen şi Martin Vettes, cei doi tineri dar talentaţi avocaţi ai lui Salah Abdeslam vor lua cuvântul ultimii, în ziua de 24 iunie.

Acuzaţii vor avea ultimul cuvânt, luni 27 iunie. Verdictul în aecst mega-proces început anul trecut în 8 septembrie, este aşteptat pe 29 iunie.

 
Procesul atentatelor din 13 noiembrie 2015: apărarea ia cuvântul