Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Primul tur al legislativelor din Franţa: lecţiile unui scrutin – Editorial Le Monde

meluch.jpg

Liderul stângist Jean-Luc Mélenchon în seara zilei de 12 iunie 2022, comentând rezultatul primului tur de scrutin al legislativelor.
Liderul stângist Jean-Luc Mélenchon în seara zilei de 12 iunie 2022, comentând rezultatul primului tur de scrutin al legislativelor.
Sursa imaginii: 
AFP/Stéphane de Sakutin

Primul tur al legislativelor din Franţa, derulat duminică12 iunie, a fost marcat de un nou record de absenteism. De asemenea, acest prim tur reprezintă un revers electoral de netăgăduit pentru Emmanuel Macron. Preşedintele se regăseşte, pentru moment cel puţin, cu o bază electorală mai mică decât toţi predecesorii săi, scrie directorul Le Monde într-un lung editorial.

«O singură majoritate foarte clară a apărut după primul tur, cea a celor care nu au votat, aproape 53% din alegători. Este doar pentru a doua oară în istoria celei de-a 5-a Republici că numărul de absenteişti depăşeşte jumătate din corpul electoral. Mai multe cauze, cunoscute de multă vreme, sunt la originea acestui dezastru democratic» scrie directorul Le Monde.

În lungul său editorial, Jérôme Fenoglio e de părere că «preşedintele şi responsabilii taberei sale politice au ales ei înşişi să se abţină… să argumenteze, să clarifice, să dezbată, pe scurt, să joace un rol central de animatori ai acestei campanii electorale. De ce? Poate din prea multă încredere în sine. Fără îndoială şi din calcul. O participare slabă nu era neapărat o veste proastă pentru o mişcare politică ce ştie că poate miza pe alegători mai înstăriţi, cu mai multe diplome, mai în vârstă – tot atâtea categorii ce se deplasează mai uşor la urne.»

«Această tactică s-a întors contra promotorilor ei» continuă Le Monde, ziar care e de părere că «acest lucru este un revers de netăgăduit pentru Emmanuel Macron şi o victorie provizorie pentru coaliţia formată în jurul lui Jean-Luc Mélenchon. E foarte puţin probabil ca după duelul de duminica viitoare, Mélenchon să devină prim-ministrul unei coabitări pe care o revendică de 8 sătptămâni încoace. Coaliţia sa ar urma să devină însă o puternică forţă de opoziţie ce va micşora mărimea majorităţii prezidenţiale» mai scrie editoarialistul ziarului.

În finalul analizei sale, Jérôme Fenoglio notează că «pe lângă recordul de absenteism, o altă sursă de îngrijorare în urma acestui prim tur de scrutin este scorul Reuniunii naţionale. Partidul de extremă dreaptă a lui Marine Le Pen a progresat semnificativ faţă de alegerile legislative de acum 5 ani. În ciuda unei campanii nonşalante, pentru prima oară, candidata extremistă de dreapta nu îşi vede formaţiunea căzând la fund la nişte alegeri legislative».

 
Primul tur al legislativelor din Franţa: lecţiile unui scrutin – Editorial Le Monde