Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Război în Ucraina: Civili sunt utilizați ca ostatici, de Moscova, susține vicepremierul de la Kiev

civili_pot_fi_observati_langa_un_crater_facut_de_un_obuz_cazut_in_apropiere_de_blocuri_din_orasul_sloviansk_31_mai_2022._.jpg

Civili pot fi observați lângă un crater făcut de un obuz căzut în apropiere de blocuri din orașul Sloviansk, 31 mai 2022.
Civili pot fi observați lângă un crater făcut de un obuz căzut în apropiere de blocuri din orașul Sloviansk, 31 mai 2022.
Sursa imaginii: 
AFP - ARIS MESSINIS

Într-un interviu acordat publicației Le Monde, vicepremierul ucrainean Irina Vereșciuk vorbește despre soarta prizonierilor deținuți de Rusia dar și a celor 2.000 de copiii, scoși din Ucraina, în mod ilegal.

Vicepremierul Irina Vereșciuk are 42 de ani, dintre care 5 i-a petrecut ca ofițer în armata ucraineană. Din martie, se ocupă de dosarul, sensibil, al prizonierilor de război. Civili ucraineni sunt deținuți în Rusia ori în teritoriile ocupate. În mare parte sunt femei și copii singuri. Pentru ea, ideea Moscovei era de a utiliza aceste persoane ca și monedă de schimb pentru prizonieri de război ruși, în neconcordanță cu ceea ce legiferează convenția de la Geneva.

 

Și explică: este vorba de persoane simple, nu este vorba de combatanți și nici de oameni asupra cărora planează vreo acuzație - este vorba de jurnaliști, primarii unor mici localități ori, pur și simplu oameni ce au fost ridicați de pe stradă. Iar la ora actuală, ei sunt prizonieri.

 

Este un business, de fapt, susține vicepremierul. 

 

Arestările s-au produs la Kiev, în Donbass ori în alte regiuni prin care au trecut forțele rusești. 

Autoritățile ucrainene au reușit să numere 230 de femei și 270 de militari-femei capturate de forțele rusești.

La început, rușii nu le puneau pe lista prizonierilor deoarece nu doreau să se știe despre acești ucraineni, explică Irina Vereșciuk. Familiile lor au semnalat însă dispariția lor iar odată ce au fost făcute primele schimburi de prizonieri, s-au aflat numele prizonierilor. 

 

Regula stabilită este că prizonierii militari sunt schimbați contra prizonierilor militari, răniții de război cu răniți de război, unul contra unul. Ucraina nu deține civili ruși astfel că pentru civilii ucraineni au loc discuții separate, afirmă vicepremierul Irina Vereșciuk.

 

Ea atenționează și că în martie și în aprilie, forțele rusești au golit orfelinate, diverse case destinante minorilor cu handicap mental ori fizic din localitățile prin care au trecut, în special din Mariupol. În prezent, copilașii sunt căutați, nu se știe unde sunt ei.

Între timp, în Rusia, o nouă lege simplifică procedurile de adopție a minorilor ucraineni. 

 

Dacă unul dintre copii este localizat, povestește responsabilul ucrainean, repatrierea se transformă într-o adevărată operațiune specială. Din cei 2.162 de copii ucraineni aflați în Rusia ori în zonele ocupate, responsabilii de la Kiev au reușit să aducă acasă doar 23 de minori. Practic, familia care poate dovedi că are o legătură cu un copil aflat în mâinile forțelor rusești, trebuie să se deplaseze pentru a recupera fiecare copil în cauză. Instituțiile internaționale trebuie să intervină, a lansat un apel Irina Vereșciuk.

 

162 de coridoare de evacuare a civililor au fost organizate, de la începutul războiului. Tot atâtea au eșuat, consideră vicepremierul căci, dreptul umanitar internațional are la bază buna intenție a celor două părți, iar pedepse nu sunt prevăzute dacă una dintre părți nu respectă acordul. Rușii au deturnat civilii evacuați, în direcția Rusiei, spre Belarus ori spre teritorii ocupate. 

 

Nu există cifre precise dar este vorba de sute de mii de ucraineni ce se regăsesc de cealaltă parte a frontierei, susține liderul de la Kiev și explică faptul că unii au dispărut din cauza unui tatuaj considerat naționalist ori, a unor fotografii pe care le aveau în telefonul personal. 

 

Unii au reușit să plece spre state baltice dar alții nu au dreptul să lucreze și nu își pot asigura traiul.

 

Există și cazuri, foarte rare, de ucraineni care au cerut să rămână în Rusia legal. În acest caz primesc un pașaport rusesc iar, culmea ironiei, se regăsesc în situația că sunt trimiși pe front, în Ucraina. Fără arme, căci, sunt considerați drept trădători, povestește vicepremierul de la Kiev, Irina Vereșciuk pentru Le Monde.