
Special Paris
Legislative Franţa: ambiguitate în tabăra prezidenţială privind consemnele de vot pentru turul doi
vote.jpg

Cele mai multe dueluri – 272 – vor opune duminică un candidat Nupes şi unul din majoritatea prezidenţială. Reuniunea naţională (RN), partidul extremei drepte, eliminat deci din aceste circumscripţii, a ales, prin vocea lui Marine Le Pen, să nu dea nici un consemn de vot. «Nu trebuie să alegem între distrugătorii de sus şi distrugătorii de jos» a precizat Le Pen.
În alte vreo 110 de circumscripţii un candidat al majorităţii prezidenţiale Ensemble ! va fi opus unui candidat din RN. Jean-Luc Mélenchon, liderul cartelului Nupes, eliminat deci din aceste dueluri, a fost foarte evaziv în consemnul lui mizând, spune el, pe «inteligenţa poporului pentru a compune viitoarea Adunare naţională».
Cea mai confuză poziţie este cea a responsabililor majorităţii prezidenţiale pentru cazurile – 61 la număr - în care candidatul Ensemble ! a fost eliminat la primul tur iar pentru turul doi se confruntă un reprezentant Nupes şi un altul din Reuniunea naţională. Într-o primă etapă, responsabilii coaliţiei prezidenţiale au evocat consemne «de la caz la caz». Elisabeth Borne, prim-ministra ţării a denunţat apoi, în seara primului tur de scrutin, «confuzia inedită între extreme. In faţa acestora, nu trebuie să cedăm nimic, nici de o parte, nici de alta». Alţi responsabili ai majorităţii pun semnul egal între extrema dreaptă şi Nupes.
In faţa valului de indignare suscitat de aceste declaraţii, Borne şi-a rectificat la miezul nopţii poziţia printr-un mesaj postat pe Twitter în care spunea că «nu trebuie dată niciodată o voce extremei drepte». O poziţie mai clară, repetată luni de purtătoatea de cuvânt a guvernului francez. Cu toate acestea, un apel clar în favoarea candidatului Nupes nu este lansat pe motiv că ar exista printre aceştia şi «antirepublicani, candidaţi care îi insultă pe poliţişti sau care cer să nu mai sprijinim Ucraina», explică responsabilii LREM, partidul prezidenţial.
De partea lor, Jean-Luc Mélenchon şi responsabilii Nupes reamintesc că acum două luni, la prezidenţiale, în numele «valorilor comune» tabăra prezidenţială îi curtiza pe alegătorii de stânga ca să voteze cu Macron la turul doi contra lui Marine Le Pen. Dealtfel, 40% dintre alegătorii lui Mélenchon au votat în finala prezidenţială cu actualul şef de stat. Ecologistul Jannick Jadot a denunţat şi el poziţia «scandaloasă» a majorităţii prezidenţiale iar Fabien Roussel, secretarul naţional al Partidului comunist francez, a invocat «onoarea» mişcării prezidenţiale.
Două luni după ce a fost reales, cu o mare parte din voturile alegătorilor de stânga, Emmanuel Macron, confruntat acum cu dinamica coaliţiei Nupes, nu ezită să-i pună pe aceeaşi linie pe Marine Le Pen şi Jean-Luc Mélenchon. «Un amalgam care provoacă jenă chiar şi în rândul trupelor rmacroniste» scrie Le Monde.
Într-un editorial publicat marţi, ziarul de referinţă din Franţa, reaminteşte că «nu este pentru prima dată că tabăra lui Macron este ambiguă în privinţa frontului republican», termen prin care francezii desemnează barajul contra extremei drepte. Descris de Le Monde drept «preşedinte cameleon», Emmanuel Macron este somat să nu mai întreţină «ambiguitatea şi confuzia», în caz contrar riscând să pună în pericol tripticul «coerenţă, claritate şi responsabilitate» invocat duminică seara de prim-ministra sa Elisabeth Borne.