Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Europa ridică taxele vamale pentru păsări și ouă importate din Ucraina

ucraina_este_al_doilea_furnizor_de_oua_pentru_europa._.jpg

Ucraina este al doilea furnizor de oua pentru Europa.
Ucraina este al doilea furnizor de oua pentru Europa.
Sursa imaginii: 
REUTERS/Francois Lenoir

Europa nu mai percepe taxe vamale pentru ouăle și carnea de pasăre importată din Ucraina. Un piept de pui din patru consumat în Europa nu este european ci brazilian, thailandez ori ucrainean.

Ucraina furnizează aproximativ 15% din carnea de pasăre consumată în blocul european. 

 

Această carne nu mai este taxată, de la începutul lui iunie, de statele importatoare. Este o ”liberalizare temporară”, potrivit termenilor deciziei luate pentru a susține economia Ucrainei. 

 

Dar, dat fiind dificultățile logistice cauzate de război, puiul ucrainean nu se va regăsi cu ușurință în magazinele europene în aceste zile. 

 

Producătorii francezi se tem de concurență și explică: un piept de pui ucrainean costă de două ori mai ieftin decât unul francez.

 

Nu se percep taxe vamale nici pentru importul de ouă din Ucraina.

 

Vorbim de al doilea furnizor de ouă al Uniunii Europene. În 2021, Europa a important din Ucraina 8.000 de tone de ouă și mai bine de 7.300 de tone de ouă praf, utilizate în industria alimentară. 

 

Un raport al Comisiei Europene, de la finele lui aprilie, arată că, în medie, prețul ouălor a crescut cu aproape 44% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. 

 

O creștere semnificativă de preț este observată în Olanda, de peste 54%, comparativ cu ceea ce se întâmpla în iunie 2021. Aici, 100 de kilograme de ouă costă 208 euro.

 

Dar, cele mai scumpe ouă sunt vândute în Italia: 227 de euro pentru 100 de kilograme.