Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cereale blocate în Ucraina: Emmanuel Macron propune să le treacă prin România

ap22167551288059.jpg

Presedintii Volodimir Zelenski si Emmanuel Macron, Kiev, 16 iunie 2022.
Presedintii Volodimir Zelenski si Emmanuel Macron, Kiev, 16 iunie 2022.
Sursa imaginii: 
AP/Natacha Pisarenko

La sfârşitul deplasării sale la Kiev împreună cu omologul său român Klaus Iohannis, cu cancelarul german Olaf Scholz şi cu preşedintele Consiliului italian Mario Draghi, Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, a acordat joi seara un interviu exclusiv canalului de televiziune TF1/LCI. Ocazie cu care a abordat şi spinoasa chestiune a cerealelor blocate în portul Odesa. Liderul de la Paris a găsit soluţia: trecerea prin România.

În interviul acordat canalului TF1/LCI, Emmanuel Macron a spus că Franţa ajută România pentru a facilita tranzitul cerealelor blocate în Ucraina, în particular în portul Odesa. «În absenţa unui cadru şi a unui acord cu Rusia care să ne permită să scoatem cerealele prin Marea Neagră, conlucrăm la o altă soluţie care trece prin România. Odesa nu este decât la câteva zeci de kilometri de România. Astfel vom putea avea acces la Dunăre şi la căile ferate» a precizat liderul francez.

«România face investiţii pentru a crea un soi de punct de legătură de la care vom putea exporta mult mai repede şi mai masiv cerealele ucrainene decât o facem azi. Franţa ajută România cu experţi, militari şi firme» a mai spus Emmanuel Macron în interviul de pe TF1/LCI.

Apropo de armele franceze promise Ucrainei, preşedintele francez a spus că s-a ţinut de cuvânt. «Preşedintele Zelenski mi-a cerut 18 tunuri Caesar. Am livrat déjà 12, ultimele 6 vor ajunge în curând. Sunt cea mai bună tehnologie din lume. Trebuie să ajutăm Ucraina să reziste în acest război care va dura» a mai explicat Macron înaintea revenirii sale la Paris.

În privinţa cererii de aderare a Ucrainei la UE, Macron, actualmente şi la preşedinţia rotativă a UE, a estimat că «nu avem dreptul, acum, câteva săptămâni după debutul războiului, să le spunem ucrainenilor «veniţi mai târziu».

Întrebat de jurnalista de la TF1/LCI dacă după etapa făcută la Kiev, a venit momentul să meargă şi în Rusia, Emmanuel Macron a fost foarte clar. «Acest lucru presupune nişte condiţii prealabile, adică gesturi din partea preşedintelui Putin. Dorim ca Ucraina să-şi poată apăra teritoriul şi regăsi libertatea. Este sensul sprijinului pe care i-l aducem» a subliniat liderul de la Paris.

 
Cereale blocate în Ucraina: Emmanuel Macron propune să le treacă prin România