Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Majoritate absolută sau nu pentru coaliţia lui Emmanuel Macron, la legislative – necunoscuta scrutinului de duminică

vote.jpg

Urnà de vot, Franta (ilustratie)
Urnà de vot, Franta (ilustratie)
Sursa imaginii: 
AFP - LOIC VENANCE

Cu 48 de ore înaintea turului doi al legislativelor din Franţa, cele două blocuri importante – coaliţia de stânga Nupes şi cea prezidenţială Ensemble ! – continuă campania pentru a-i atrage pe absenteişti, care reprezintă cel mai mare rezervor de alegători. Reamintim, la primul tur de scrutin de duminica trecută, aproape 53% din electorat nu s-a deplasat la urne.

Candidaţii Nupes au cel mai mare interes să-i atragă pe absenteişti. Intr-adevăr, este practic singurul rezervor de voci pentru reprezentanţii de stânga reuniţi în Noua uniune populară, ecologică şi socială (Nupes) realizată la iniţiativa lui Jean-Luc Mélenchon, liderul stângii radicale din mişcarea Franţa nesupusă.

În tabăra opusă, majoritatea prezidenţială reunită în coaliţia Ensemble ! mai poate conta pe alegătorii de centru-dreapta ai căror candidaţi au fost eliminaţi la primul tur.

Ambele tabere au ales formule-şoc pentru a-i atrage pe nedecişi cu riscul de a lăsa programul electoral pe planul doi. «Referendum anti-Macron» cere Mélenchon. «Referendum pentru democraţie», îi răspund aliaţii preşedintelui.

În cele din urmă, principala necunoscută este rezultatul final adică dacă Emmanuel Macron, reales acum două luni, va putea sau nu să obţină o majoritate absolută de 289 de deputaţi din 577 câte numără Adunarea naţională, sinonimă cu aplicarea integrală a programului său electoral. Ultimele sondaje de opinie nu îi garantează deloc această şansă liderului de la Elysée.

Un loc simbolic al probabilului eşec al taberei prezidenţiale în a obţine multdorita majoritate absolută este a 7-a circumscripţie din departamentul Val-de-Marne din periferia sudică a Parisului. Roxana Mărăcineanu, fostă ministră timp de 5 ani în primul mandat al preşedintelui Macron, ex-campioană mondială de nataţie a Franţei, venită în Franţa din România la vârsta de zece ani, candidată acum sub culorile prezidenţiale, este într-o poziţie extrem de defavorabilă. Duminică seara ea riscă să fie învinsă de camerista şi militanta Rachel Kéké, originară din Coasta de fildeş şi reprezentantă a coaliţiei Nupes.

Orice ar fi, principala opoziţie de pe băncile parlamentului – ce va fi reprezentată de aleşii Nupes -  urmează să fie în următorii 5 ani mult mai activă şi zgomotoasă decât cea din primul mandat al lui Macron. În acest sens s-a exprimat dealtfel déjà Jean-Luc Mélenchon. «Dacă va câştiva Macron, dacă obţine majoritatea absolută, vom avea multă vraişte şi dezordine» a spus stângistul la ultima sa conferinţă de presă. De partea ei, prim-ministra Elisabeth Borne, în miting în Normandia, a cerut din nou francezilor, aşa cum a făcut-o acum trei zile şi Emmanuel Macron, să-i dea preşedintelui «o majoritate solidă».

În fine, Reuniunea naţională, partidul extremei drepte condus de Marine Le Pen, ajuns pe poziţia a treia după primul tur, visează la «100 de deputaţi» în viitorul Parlament. Un vis care probabil nu se va îndeplini având în vedere că institutele de sondaje creditează RN cu doar 20-50 de aleşi.

 
Majoritatea absolută sau nu, pentru coaliţia lui Emmanuel Macron la legislative – necunoscuta scrutinului de duminică