Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Francezii îşi aleg noii deputaţi (Live text)

vot_2eme_tour.jpg

Francezii voteazà pe 19 iunie în cadrul turului 2 al legislativelor.
Francezii voteazà pe 19 iunie în cadrul turului 2 al legislativelor.
Sursa imaginii: 
AFP/Pascal Pochard-Casabianca

Două alianțe electorale s-au evidențiat la finele primului tur și se află umăr la umăr. Președintele Emmanuel Macron speră să obțină, cu coaliţia de centru-dreapta Ensemble!, o «majoritate solidă și clară» pentru a-și pune în practică ambițiile reformiste. El trebuie să îi facă față adversarilor din Nupes – Noua Uniune populară, ecologică și socială. Este alianţa de stânga ce cuprinde Franţa nesupusă a lui Jean-Luc Mélenchon, iniţiatorul acestei alianţe dar şi socialişti, comunişti şi ecologişti francezi.

18:30

Absentesimul, una din cheile acestui tur de scrutin, este estimat că va fi 54%, un nou record posibil după ce la primul tur, acum o săptămână, procentul celor care nu au mers la vot s-a ridicat la 52,5%.


Sursa imaginii: 
RFI

Secţiile de votare se închid la ora 20 în marile oraşe (Paris, Marsilia, Lyon, etc.).

17:00

La ora 17, ora Parisului, participarea a fost de 38,11%, cu trei puncte mai mult decât la turul doi de acum 5 ani dar cu 1,3% mai puţin decât la primul tur de săptămâna trecută.


Sursa imaginii: 
RFI

14:00

Edward Snowden, cunoscut avertizor de integritate american, a lansat un apel în franceză la adresa tinerilor francezi îndemnându-i să meargă la vot.

 

 

13:30

Preşedintele Emmanuel Macron a votat la Touquet, staţiune balneară de la Canalul mânecii unde este înscris pe listele electorale.


Sursa imaginii: 
AP Photo/Michel Spingler, Pool

13:00

Roxana Mărăcineanu, fostă ministră a Sporturilor în Franţa, ex-campioană olimpică şi mondială de nataţie, candidată la legilative sub culorile majorităţii prezidenţiale Ensemble !, a votat şi ea.

Rachel Kéké, adversara ei şi probabila învingătoare a duelului, reprezentantă a coaliţiei de centru-stânga Nupes, a votat şi ea.


Sursa imaginii: 
Twitter/@KekeRachel

12:00

La ora 12, ora Parisului, participarea a fost de 18,99 %. Acum 5 ani participarea fusese de 17,75% iar acum 10 ani de 21,41%.


Sursa imaginii: 
RFI

11:00

Regula nescrisă a Executivuui francez este că orice ministru sau secretar de stat învins, îşi dă demisia.

În Martinica, un profesor de matematică, Johnny Hajjar, a fost ales deputat. El se prezenta sub culorile Franţei nesupuse.

10:00

Marine Le Pen, lidera extremei drepte din Reuniunea naţională (RN), a votat în fieful ei din nordul Franţei.

 

Între timp, liderul stângist Jean-Luc Mélenchon şi-a îndeplinit dreptul civic la Marsilia.


Sursa imaginii: 
Twitter/@jlmvagagner

9:00

Fostul premier Edouard Philippe, actualmente primar de Le Havre ca şi la primul tur de săptămâna trecută, a fost unul dintre primii politicieni care a votat încă din primele minute ale procesului electoral.

 

 

8:00 ora Parisului

Secţiile de votare s-au deschis în cele 572 de circumscripţii în care se mai votează la acest al 2-lea tur de scrutin.

Trei candidaţi sunt siguri că vor câştiga. E vorba de cei care nu mai au niciun adversar de înfruntat, acesta din urmă retrăgându-se din cursă. Ca să fie aleşi cu 100% din sufragii aceşti trei candidaţi au nevoie de cel puţin un vot în favoarea lor.

---------------------------------

Sunt două alianțe electorale care s-au evidențiat la finele primului tur și se află umăr la umăr. Președintele Emmanuel Macron speră să obțină, cu coaliţia de centru-dreapta Ensemble!, o «majoritate solidă și clară» pentru a-și pune în practică ambițiile sale reformiste. El trebuie să îi facă față adversarilor din Nupes – Noua Uniune populară, ecologică și socială. Este alianţa de stânga ce cuprinde Franţa nesupusă a lui Jean-Luc Mélenchon, iniţiatorul acestei alianţe dar şi socialişti, comunişti şi ecologişti francezi.

Tabăra prezidențială "Ensemble!" reunește formațiunea La République en Marche (cea care, după alegeri va fi rebotezată Renaissance), dar și formațiunile de dreapta și centru-dreapta - Agir, de centru - MoDem și cea de dreapta nou înființată de fostul premier Edouard Philippe - Horizons.

Coaliția prezidențială și Uniunea de stânga au ieșit primele la finele primului tur – cu 25,75% și respectiv 25,66% din voturi.

În total, sunt 577 de fotolii în Adunarea Națională, au mai rămas disponibile, după primul tur, 572 iar pentru ca o majoritate absolută este nevoie de 289 de deputați.

Detaliat, Ensemble! mai are în cursă 417 candidați iar Nupes încă 380 de candidați.

14 miniștri sunt candidați, începând cu șefa Executivului, Elisabeth Borne. În cazul unui eșec, ei vor fi obligați să își părăsească posturile în care au fost numiți pe 20 mai, în urma alegerilor generale. Elisabeth Borne candidează pentru prima oară în cariera sa politică.

Candidată, din partea Ensemble! – tabăra prezidențială - este și fosta ministră a Sporturilor, Roxana Mărăcineanu, din primul mandat al lui Emmanuel Macron. În vârstă de 47 de ani, fostă campioană mondială de nataţie, Roxana Mărăcineanu candidează într-o circumscripţie aflată la 20 de km sud de Paris, în departamentul Val-de-Marne.

Primul tur al alegerilor legislative a avut loc duminica trecută, pe 12 iunie și a fost marcat de un absenteism record, de peste 52%.

În ceea ce privește Rassemblement national/ Reuniunea națională, a dublei finaliste în cursa pentru Palatul Elysée, Marine Le Pen, speră să reușească să câștige 15 fotolii, ceea ce ar fi o premieră pentru un partid de extremă dreaptă, din 1988. La primul tur, formațiunea de extremă dreaptă a obținut 18,68% din voturi și s-a clasat pe locul 3.

Pentru a fi creat un grup parlamentar este nevoie de cel puțin 15 deputați.

Doar 5 deputați au fost aleși încă din primul tur, 4 de la Nupes și unul de la Ensemble! .

În 2017, La République en marche (LREM) și aliatul MoDem au obținut o largă majoritate, cu 350 de deputaţi.