Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franța: Stângistul Jean-Luc Mélenchon punctează "deruta partidului prezidențial" în alegerile legislative

liderul_stangist_jean-luc_melenchon_initiatorul_coalitiei_de_centru-_stanga_nupes_-_noua_uniune_populara_ecologica_si_sociala_19_iunie_2022._.jpg

Liderul stângist Jean-Luc Mélenchon, initiatorul coalitiei de centru- stânga Nupes - Noua uniune populară, ecologică şi socială, 19 iunie 2022.
Liderul stângist Jean-Luc Mélenchon, initiatorul coalitiei de centru- stânga Nupes - Noua uniune populară, ecologică şi socială, 19 iunie 2022.
Sursa imaginii: 
AP Photo/Michel Euler

Președintele Emmanuel Macron înregistrează un "eșec electoral" și unul "moral" la finele celui de-al doilea tur al alegerilor legislative din Franța, consideră Jean-Luc Mélenchon, inițiatorul alianței de stânga Nupes - Noua uniune populară, ecologică și socială (formată din La France Insoumise / Franța nesupusă, din ecologiști, comuniști și socialiști).

Este o situație incredibilă, a reacționat Jean-Luc Mélenchon, liderul Franței nesupuse/ La France insoumise după prezentarea primelor estimări.

Deruta partidului prezidențial este totală și nicio majoritate nu se prezintă, a subliniat Jean-Luc Mélenchon și a adăugat că "per total și înainte de orice, este un eșec electoral pentru Emmanuel Macron. Este un eșec moral al acestor oameni care dau lecții tuturor, încontinuu"

El a invitat simpatizanții săi, "cu răbdare, să așteptăm rezultatele finale pentru marile orașe, pentru ca să știm astfel unde ne aflăm. Dar, orice va fi, observ, încă o dată, că am fost subestimați. Chiar dacă nu putem spune că avem un rezultat definitiv, să ne uităm ce se prezintă după primele estimări: este o situație complet neașteptată, absolut uimitoare. Deruta partidului prezidențial este totală și nicio majoritate nu se prezintă. Am reușit, în mai puțin de o lună, obiectivul politiv pe care ni l-am stabilit. Si anume, să-l îndepărtăm pe cel care, cu aroganță, a forțat o țară întreagă, să-l aleagă, fără să știm pentru ce".

În lipsa unei majorități, în Adunarea Națională, pentru partidul prezidențial, premierul este invitat de opoziție să demisioneze.

Mai exact, deputatul de stânga, de la France Insoumise, Éric Coquerel consideră că Elisabeth Borne nu mai poate fi premier, în lipsa unei majorități. În plus, pe 5 iulie, amenință deputatul, va fi depusă o moțiune împotriva guvernului actual, învestit pe 20 mai, după alegerile prezidențiale.

Totuși, șefa Executivului, Elisabeth Borne a reușit să obțină un fotoliu de deputat. Este pentru prima dată când a candidat pentru a obține un fotoliu de deputat în Adunarea Națională.

Pentru ea, în lipsa unei majorități prezidențiale, "există un risc pentru Franța", a reacționat Elisabeth Borne, după aflarea primelor estimări : "Situația este inedită. Adunarea Națională nu a cunoscut niciodată o astfel de configurație, în ultimii 64 de ani, în a V-a republică. Ne regăsim într-o situație de risc, pentru țara noastră, dacă ne uităm la provocările care ne asteaptă, atât pe plan național cât și internațional. Dar, acest vot trebuie să îl respectăm și să suportăm consecințele. De luni, vom lucra pentru a construi o majoritate "de acțiune" . Nu există altă alternativă pentru a putea garanta stabilitatea țării nostre și pentru a conduce reformele necesare".

Un scor istoric înregistrează, conform primelor estimări, formațiunea de extremă-dreapta, Rassemblement national/ Reuniunea Națională a lui Marine Le Pen.

Mişcarea liderei extremiste de dreapta Marine Le Pen, obţine circa 85 de deputaţi, un record istoric. Partidul trece de la 8 aleşi în 2017 la 85 de aleşi acum.

Marine Le Pen: "Acest grup va fi, de departe, cel mai numeros din întreaga istorie a familiei noastre politice. Vom fi o opoziție fermă, independentă, o opoziție responsabilă. Este o sancțiune severă acordată de francezi guvernului iar Emmanuel Macron nu poate pretinde că nu a auzit rezultatul alegerilor. În ciuda optimisului debordant".

Președintele interimar al formațiunii  Rassemblement national/ Reuniunea Națională, Jordan Bardella, a vorbit chiar despre un  "tsunami".

Formațiunea lui Marine Le Pen, de două ori finalistă la alegerile prezidențiale, a obținut numărul necesar pentru a forma un grup în Adunarea Națională, o premieră în mai bine de 35 de ani.  

La rândul său, Gabriel Attal, ministrul Conturilor Publice a obținut un fotoliu de deputat. După opinia sa, viitorul nu se anunță deloc ușor: "Dacă aceste rezultate se confirmă, ne aflăm departe de ceea ce speram. În mod clar, francezii nu ne-au acordat  o majoritate absolută dar nu au dat nici unei alte formațiuni politice. Ceea ce se prefigurează, este o situație inedită pentru viața politică și parlamentară, care, ne va impune să ne depășim disensiunile și va trebui să găsim stabilitatea necesară pentru a putea acționa".

Trei membri ai guvernului printre care ministra Tranziției Ecologice- Amélie de Montchalin și șefa ministerului Sănătății - Brigitte Bourguignon - vor fi nevoiți să demisioneze deoarece nu au obținut câte un fotoliu de deputat.

Nu a obținut un nou mandat de deputat nici actualul președinte al Adunării Naționale, Richard Ferrand.