Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alegeri legislative Franța: Ecologiștii, socialiștii și comuniștii refuză să formeze un grup Nupes în Adunarea Națională

Surpriza alegerilor legislative franceze: formatiunea lui Marine Le Pen, Reuniunea Nationala, obtine un record istoric - 89 de fotolii de deputat.

Surpriza alegerilor legislative franceze: formatiunea lui Marine Le Pen, Reuniunea Nationala, obtine un record istoric - 89 de fotolii de deputat.
Surpriza alegerilor legislative franceze: formatiunea lui Marine Le Pen, Reuniunea Nationala, obtine un record istoric - 89 de fotolii de deputat.
Sursa imaginii: 
AFP - DENIS CHARLET

Nupes – coaliția de stânga, realizată în jurul lui Jean-Luc Mélenchon – din care fac parte La France Insoumise/ Franța nesupusă, comuniști, ecologiști și socialiști, va fi opoziția cea mai numeroasă. Cu 131 de deputați. Ea, ar urma să se divizeze în mai multe grupuri, pentru fiecare formațiune politică ce o formează. Astfel că, Reuniunea națională, revendică, practic, cel mai important grup de opoziție, cu 89 de deputați.

Extrema dreaptă a reușit în aceste alegeri legislative un record istoric și a obținut 89 de fotolii de deputați. Este, de altfel, cel mai bun scor înregistrat la aceste alegeri – iar el a fost obținut de Reuniunea naţională, fostul Front naţional al lui Marine Le Pen, mişcare populistă de extremă de dreaptă va avea 89 de deputaţi, de 11 ori mai mulţi decât cei 8 aleşi actuali din această cameră a Parlamentului de la Paris. 
 
De altfel, Marine Le Pen  spunea că dorește să facă din aceste legislative, al 3-lea tur al alegerilor prezidențiale și, putem spune că și-a reușit pariul.
 
Formațiunea de extremă dreaptă Reuniunea Națională reușește să aibă grup parlamentar iar fosta finalistă a ultimelor două tururi de prezidențiale, Marine Le Pen a fost realeasă deputat.

Partidul cunoaște, cel mai posibil, cea mai frumoasă reușită din epoca Marine Le Pen.

De altfel, Marine Le Pen a anunțat că nu va prelua șefia partidului ci, dorește să conducă grupul deputaților din Adunarea Națională. Iar la toamnă va fi un congres al partidului în care, va putea fi ales viitorul lider. În prezent, fomațiunea este condusă de Jordan Bardella.

Acum, Nupes – coaliția de stânga, realizată în jurul lui Jean-Luc Mélenchon – din care fac parte La France Insoumise/ Franța nesupusă, comuniștii, ecologiștii și socialiștii, va fi opoziția cea mai numeroasă. Cu 131 de deputați. Ea, ar urma să se divizeze în mai multe grupuri, pentru fiecare formațiune politică ce o formează.

Ecologiștii, socialiștii și comuniștii refuză să formeze un grup Nupes în Adunarea Națională 

Astfel că, Reuniunea națională, revendică, practic, cel mai important grup de opoziție, cu 89 de deputați.

Astfel că, în acest moment, atât Nupes cât și Reuniunea Națională își revendică un post esențial – cel de președinte al comisiei de finanțe din Adunarea Națională.

De ce este acest post extrem de important, explică la microfonul RFI analistul Frédéric Micheau – directorul general-adjunct al Institutului de sondaje OpinionWay: "Este un post prestigios. Apoi, de aproximativ 15 ani, din mandatul lui Nicolas Sarkozy, îi revine opoziției. Deci, cine îl deține, reprezintă, în mod simbolic, opoziția guvernamentală. Politic, este un lucru ce cântărește foarte mult".

Anne-Sophie Alsif este profesoară de economie la Universitatea Sorbona și explică ce șanse oferă seriei de reforme anunțate deja de președintele Emmanuel Macron – cea a pensiilor, a creșterii puterii de cumpărare: "Va fi foarte complicat pentru Emmanuel Macron cu o Adunare Națională în care se regăsesc multe partide politice, coaliții, o opoziție puternică. Ceea ce își dorește președintele – ieșirea la pensie la 65 de ani, sperie foarte multă lume iar în Franța există o dezbatere deschisă în ceea ce privește vârsta potrivită la care ar trebui să se iasă la pensie. Cred că este una dintre reformele pentru care vor exista dificultăți pentru a putea fi pusă în aplicare".

În plan economic, printre marile reforme evocate, este cea a puterii de cumpărare, o creștere necesară pentru ca populația să poată să facă față inflației galopante. Va fi, de altfel, unul din primele texte ce vor fi dezbătute de deputați, în luna iulie.

Anne-Sophie Alsif: "Cu siguranță că textul, așa cum a fost el gândit de Emmanuel Macron și de coaliția formată în jurul său, va fi modificat de opoziție. În ceea ce privește inflația, partidele politice nu au același răspuns. Opoziția vorbește de blocarea prețurilor, de acordarea de ajutoare suplimentare și vorbește chiar și de creșterea salariilor. Este dezbaterea momentului. Situația este critică și trebuie adus un răspuns clar populației.

Deci, în acest caz, este posibil ca proiectul inițial să aibă o șansă mai mare deoarece situația este critică și trebuie răspuns rapid, pentru a putea crește puterea de cumpărare. Cel mai difícil va fi în toamnă, cu proiectul legii finanțelor, bugetul Franței – iar apoi intrăm în toamnă, când prețul energiei se va afla în centrul discuțiilor".

Analista amintește că reforma pensiilor este reforma prezidențială – cea mult dorită de președintele Macron încă din primul mandat. Este cea a blocat economia țării în primul mandat, au fost greve peste greve în toate sectoarele economiei, multe au fost paralizate luni de zile, chiar înainte să înceapă pandemia de Covid.