Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Emmanuel Macron respinge ideea unui guvern de uniune naţională

macron.jpg

Presedintele francez Emmanuel Macron s-a adresat compatriotilor sài miercuri seara, 22 iunie 2022.
Presedintele francez Emmanuel Macron s-a adresat compatriotilor sài miercuri seara, 22 iunie 2022.
Sursa imaginii: 
AP - Ludovic Marin

În urma unor intense consultări politice cu liderii tuturor partidelor politice reprezentate în noul parlament francez, preşedintele Emmanuel Macron s-a exprimat miercuri seara la radio şi televiziune. In scurta sa alocuţiune – 8 minute – şeful statului a exclus ipoteza unui guvern de uniune naţională, cu toate că niciun partid nu va putea guverna singur, inclusiv cel prezidenţial care a pierdut majoritatea absolută în urma recentelor legislative.

Responsabilitate şi interes general, iată cele două axe pe care a insistat preşedintele Franţei în alocuţiunea sa. «Va trebui să găsim compromisuri, îmbogăţiri şi amendamente dar totul în mod transparent» a recunoscut Emmanuel Macron. Ambigu în privinţa felului în care doreşte să guverneze în următorii 5 ani – «trebuie să guvernăm şi să legiferăm altfel după fracturile apărute la legislative» a spus el fără să-şi expliciteze idea - şeful statului, de abia reales acum 2 luni, a lăsat să se înţeleagă că pe anumite tematici sau texte, crede «posibilă» găsirea unei majorităţi. «În următoarele zile, «diferitele formaţiuni politice intrate în Parlament trebuie să-şi clarifice poziţiile, să spună până unde sunt dispuse să meargă ca să găsească un compromis» a insistat preşedintele.

Reacţiile politice au fost rapide şi tranşante ca să nu spunem ostile liderului de la Elysée. Liderul stângist Jean-Luc Mélenchon, iniţiatorul coaliţiei de centru-stânga Nupes, devenită principala forţă de opoziţie din Parlament, a repetat că «executivul este slab dar Parlamentul puternic». El i-a cerut din nou prim-ministrei Elisabeth Borne să se prezinte în faţa aleşilor ca să ceară un vot de încredere. «În cazul în care nu îl obţine, va trebui să demisioneze.» Fabien Roussel, liderul comuniştilor francezi, a estimat că «şeful statului încearcă să scape de orice responsabilitate şi să nu schimbe nimic din proiectul său». În fine, Jordan Bardella, preşedintele interimar al Reuniunii naţionale – partidul extremei drepte – salută faptul că «pentru prima dată aroganţa lui Emmanuel Macron bate pasul pe loc. O schimbare ce vine de la popor care l-a transformat într-un preşedinte minoritar.»

Reamintim, la legislative de duminica, coaliţia prezidenţială Ensemble ! a obţinut doar 245 de mandate, cu 44 mai puţine decât majoritatea absolută. Cu alte cuvinte, ca să-şi poată adopta proiectele de lege, coaliţia va trebui să-şi găsească aliaţi de la caz la caz sau să formeze un guvern de coaliţie, ipoteză ce a fost însă respinsă de şeful statului.

 
Emmanuel Macron respinge idea unui guvern de uniune naţională