Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Un film prezentat în competiţie şi premiat la Cannes, interzis în Iran

ap22146309590904.jpg

Realizatorul filmului "Leila si fratii ei", Saeed Roustaee, Cannes 2022.
Realizatorul filmului "Leila si fratii ei", Saeed Roustaee, Cannes 2022.
Sursa imaginii: 
AP/Daniel Cole

Filmul «Leila şi fraţii ei», realizat de iranianul Saeed Roustaee, aflat în competiţie pentru La Palme d’or la recent încheiatul Festival de film de la Cannes, nu va putea fi proiectat în Iran. Decizia a fost luată miercuri de guvernul iranian. De ce?

Lungmetrajul a fost interzis de Organizaţia cinematografică iraniană, spune ministerul culturii de la Teheran. Motivul invocat este că «pelicula a încălcat regulile, participând fără autorizaţie la festivaluri străine», în particular la Cannes şi München. Pe de altă parte, filmul nu poate obţine permisul de difuzare întrucât realizatorul «refuză să-şi corecteze opera aşa cum i-a cerut ministerul» explică autorităţile islamice.

«Leila şi fraţii ei» de Saeed Roustaee (Said Rustoii), 32 de ani, reprezentantul noului val iranian, a concurat, în luna mai, pentru La Palme d’or la Festivalul de film de la Cannes. In lipsa marelui premiu, pelicula a fost totuşi extrem de apreciată de critici şi a primit premiul FIPRESCI acordat de Federaţia internaţională a presei cinematografice. Pelicula, filmată în cartierele populare ale Teheranului, schiţează viaţa unei familii sărace în prag de implozie într-un Iran confruntat cu o gravă criză economică.

La începutul lunii, Iranul a protestat pe lângă autorităţile franceze contra faptului că tot la Cannes, anul acesta, a fost prezentat în competiţie un alt film iranian intitulat «Holly Spider» sau «Nopţile de la Maşhad». Realizat de Ali Abbasi, regizor iranian refugiat déjà de două decenii în Danemarca, filmul povesteşte istoria, reală, a unui serial-killer care ucide numai prostituate în principalul oraş sfânt al ţării. Actriţa iraniană Zar Amir Ebrahimi, şi ea exilată în Europa, a primit la Cannes premiul pentru intrepretare feminină. În filmul lui Abbasi ea joacă rolul unei jurnaliste care îl va demasca pe ucigaş.

 
Un film prezentat în competiţie şi premiat la Cannes, interzis în Iran