Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Furtul unei lucrări de Banksy de la sala Bataclan, Paris: 8 persoane au fost condamnate

autoritatile_italiene_au_recuperat_usa_de_la_sala_de_concerte_bataclan_din_paris_pe_care_banksy_a_realizat_o_lucrare_omagiu_adus_victimelor_atacului_terorist_din_2015._.jpg

Iunie 2020,L'Aquila, Italia: Autoritatile italiene au recuperat usa de la sala de concerte Bataclan, din Paris, pe care Banksy a realizat o lucrare, omagiu adus victimelor atacului terorist din 2015. Usa a fost furata si transportata în Italia.
Iunie 2020,L'Aquila, Italia: Autoritatile italiene au recuperat usa de la sala de concerte Bataclan, din Paris, pe care Banksy a realizat o lucrare, omagiu adus victimelor atacului terorist din 2015. Usa a fost furata si transportata în Italia.
Sursa imaginii: 
AP Photo/Andrea Rosa

În Franța, 8 bărbați cu fost condamnați la Paris, la pedepse ce merg până la 2 ani de închisoare cu executare după ce au furat și au transportat până în Italia o ușă de la celebra sală de concerte Bataclan. Pe această ușă, artistul Banksy realizase o lucrare ca omagiu adus victimelor atentatelor din 13 noiembrie 2015. Ei nu vor executa pedeapsa în închisori ci la domiciliu, cu obligația de a purta o brățară electronică.

În noiembrie 2015, 130 de oameni au fost ucişi într-o serie de atacuri jihadiste produse în Paris și în regiunea pariziană. Circa 400 au fost răniţi. Au fost vizate terase și cafenele pariziene dar şi sala de concerte Bataclan unde au fost cele mai multe victime – 90 de oameni.

Ca un omagiu adus celor care și-au pierdut viața la Bataclan, în 2018 artistul britanic Banksy a pictat o fetiță tristă, îndoliată, pe una din ușile care serveau ca ieșire de urgență din sala de concerte. Ușa a fost aleasă de Banksy deoarece ea dădea spre o mică străduță utilizată de spectatorii care au fugit din sală, în seara atacului terorist.

Iar pe 26 ianuarie 2019, la 4 dimineața, 3 oameni mascați au decupat ușa metalică pe care se afla lucrarea de artă, au încărcat-o într-o furgonetă cu plăcuțe false și au dispărut. Un furt realizat în 8 minute.

Dispariția acestui omagiu adus celor care au murit în atentate a provocat indignarea echipei de la Bataclan care a denunțat "furtul unui simbol care aparține Parisului și parizienilor, un obiect de reculegere pentru cei care și-au pierdut viața aici".

Ușa a fost regăsită în iunie 2020, într-o fermă din Italia.

Poliţistul francez care s-a deplasat în Italia pentru a identifica opera s-a aflat şi la Bataclan în momentul atentatelor teroriste.

Pentru el, este vorba de o operă de artă cu o puternică valoare simbolică, după cum a afirmat imediat ce s-a regăsit în fața acestei uși celebre deja.

Hoții au afirmat că s-au gândit strict la valoarea pe care o poate avea pe piața de artă o lucrare semnată de Banksy dar nu și la valoarea simbolică a lucrării.

Cel care a comandat furtul are 41 de ani, este pasionat de street-art și este milionar în euro după ce a câștigat la loto. El a primit 3 ani de închisoare, din care 20 de luni va trebui să și le petreacă la domiciliu, cu o brățară electronică. Tribunalul l-a condamnat strict pentru că a deținut şi ascuns această ușă.

Trei bărbați care au participat la transportul operei au fost condamnați la 10 luni de închisoare cu executare. Iar un italian, proprietarul unui hotel în care Banksy a fost păstrat, o perioadă, a primit 6 luni de închisoare, cu suspendare.