
Special Paris
Marea Neagră, miză strategică, militară şi economică – Analiză Le Monde
ap22168283567690.jpg

Accesul Ucrainei la Marea Neagră este o miză strategică, obiectul atenţiei atât a Moscovei cât şi a Kievului. Venind de pe mare, ruşii au încercat – în zadar – să invadeze sud-vestul Ucrainei în primele săptămâni ale conflictului. Tot pe mare, ucrainenii speră să exporte milioanele de tone de cereale care dorm în silozurile lor, indispensabile pentru a evita o criză alimentară mondială, notează Le Monde. Ziarul de seară constată că oricum, cu accesul la Marea Azov blocat de când a căzut Mariupolul, Ucraina nu are de ales. Accesul la Marea Neagră îi este vital pentru funcţionarea economiei.
Semn al tensiunilor tot mai mari, Ucraina a efectuat o serie de operaţiuni militare în zonă după ce două depozite de grâne au fost bombardate de ruşi la Mikolaev. Forţele ucrainene au neutralizat mai întâi un vas rusesc bănuit că alimenta în oameni şi material Insula Serpilor, verigă strategică pentru transportul naval de mărfuri pe care ruşii au ocupat-o la începutul războiului. Apoi, chiar insula a fost lovită de mai multe tiruri ucrainene trase de drone, inclusiv una americană, spun ruşii. O informaţie greu de verificat, scrie Le Monde. În fine, ruşii îi acuză pe ucraineni că ar fi tras şi contra unor platforme de foraj din largul Crimeeii.
In mod clar, multiplicarea acestor activităţi militare în Marea Neagră, după mai multe săptămâni de calm relativ, demonstrează voinţa Ucrainei de a-şi descleşta porturile ameninţate de ruşi şi în particular cel de la Odesa. Asta în contextul în care negocierile cu Rusia pentru a debloca exporturile de cereale bat pasul pe loc.
Turcia, care are 26 de vase comerciale blocate în porturile ucrainene, este implicată în negocieri şi, în particular, susţine planul preconizat de ONU. Plan ce prevede un convoi internaţional de cargouri care să «elibereze» 20 de milioane de tone de cereale din respectivele porturi din Ucraina, ocupate sau blocate de ruşi. Turcii spun că pot aduce toate vasele la Istanbul fără să necesite deminarea tuturor apelor. Intr-adevăr, Ucraina, blocată peu scat de ruşi, a pus mine în toate apele dimprejurul porturilor sale. Kievul se declară însă dispus să le dea turcilor traseul acestor mine pentru a nu jena eventualul coridor maritim.
În ciuda acestor iniţiative, şansele de a vedea Moscova şi Ankara înţelegându-se pentru a debloca terminalele ucrainene sunt extrem de slabe, previne Le Monde citând cancelariile occidentale. Motivele acestui scepticism sunt simple. Pe de o parte, Ucraina are nevoie de garanţii concrete că Rusia nu-i va ataca porturile. De partea sa, Kremlinul cere ridicarea anumitor sancţiuni impuse de occidentali. Două condiţii de neconceput azi pentru cei doi beligeranţi, chiar dacă Turcia s-a declarat dispusă ideii de a îndulci anumite sancţiuni contra Rusiei.