
Special Paris
Procesul atentatelor din 13 noiembrie 2015: avocaţii lui Salah Abdeslam denunţă pedeapsa de închisoare pe viaţă incompresibilă cerută de Parchet
abbdeslam.jpg

Olivia Ronen şi Martin Vettes, cei doi tineri avocaţi ai lui Salah Abdeslam – 32 de ani, ca şi clientul lor – şi-au împărţit rolurile în această ultimă zi a pledoariilor apărării şi primul care a vorbit a fost bărbatul.
Martin Vettes a reaminit mai întâi condiţiile excepţionale în care s-a derulat procesul de 10 luni încoace: sală frumoasă dar ca un bunker, poliţişti înarmaţi până în dinţi, ca la război, controale permanente în Palat. «Ne-am întrebat cu colega mea cum de se poate face justiţie în astfel de condiţii, cum poţi judeca senin într-un loc ca ăsta. Trebuie să vă spun că am avut nu numai critici la adresa noastră dar şi priviri şi vorbe binevoitoare. Am putut deci să ne facem treaba cum trebuie şi asta o datorăm şi victimelor şi familiilor lor» a ţinut să puncteze în prambul Martin Vettes.
În continuarea pledoariei sale, avocatul lui Salah Abdeslam a lansat critici la adresa acuzaţiei, adică a Parchetului naţional antiteroris (PNAT). «Pedeapsa pe care o cereţi – închisoare pe viaţă incompresibilă, adică fără nicio posibilitate de reducere sau amenajare a pedepsei – este fără măsură, precum este acest proces» a spus Vettes, reamintind că în Franţa doar 4 astfel de sentinţe au fost pronunţate până acum.
«Un proces istoric nu este neapărat şi un proces bun. Adesea, e chiar invers. Acest proces nu trebuie să fie o continuare, prin alte mijloace, a luptei contra terorismului. Nu trebuie să pronunţaţi o pedeapsă cu moartea socială» mai spune avocatul principalului acuzat. Acesta mai insistă apoi pe felul în care Salah Abdeslam a reacţionat de-a lungul audienţelor. «Nu a avut nicio strategie lacrimală» spune Martin Vettes, aluzie la faptul că acum 2-3 luni, Abdeslam a vărsat nişte lacrimi când şi-a cerut scuze victimelor şi familiilor lor.
«Dacă contestăm anumite acuzaţii, nu înseamnă că şi insinuăm că Abdeslam nu îşi are locul aici, la tribunal. Ce a făcut, ce i se reproşează însă clientului meu, nu a fost ceva premeditat sau programat. Chiar dacă dosarul de instrucţie are un milion de pagini, adevărul nu se măsoară în pagini. Adevărul este ceva complex, realitatea este de un milion de ori mai complicată».
În concluzia sa, sub privirea atentă a clientului său cu masca pe faţă şi un tricou alb mulat pe bust, Martin Vettes declară: «Parchetul a cerut o lege a talionului de tip modern. Eu cer însă acestei Curţi şi preşedintelui ei să mediteze la următorul lucru. Se spune că justiţia ne face mai buni. Oriunde în lume, indiferent de loc, justiţia nu este frumoasă decât dacă este bine făcută».
După o jumătate de oră de pauză binemeritată, a venit la bară Olivia Ronen. Tânăra şi talentata avocată a lui Salah Abdeslam a avut deci dificila misiune de a vorbi ultima. «Nu-mi este uşor. Nimeni, nici măcar eu, nu a ieşit nevătămat de aici, după acest proces. Legea talionului, rechizitoriul Parchetului, este însă disproporţionat. Bineînţeles că ne aşteptăm la o pedeapsă grea, severă, dar închisoare pe viaţă fără posibilitatea de reducere sau amenajare a pedepsei, este prea mult, imposibil, injust» spune principala avocată a lui Salah Abdeslam. «Sub pretextul securităţii, clientul meu stă de 6 ani în 9m2, nu vede niciodată pe nimeni şi este filmat 24 de ore din 24 orice ar face, inclusiv nevoile. Nici măcar în intimitatea sa profundă, el nu este niciodată singur. Omul este un animal social. Dacă îi scoţi socialul, nu mai rămâne decât animalul.»
În continuarea pledoariei ei, Olivia Ronen trece în revistă, pentru a ledemonta unul câte unul, argumentele acuzaţiei. În particular, avocata insistă pe faptul că clientul ei «a fost recrutat şi s-a radicalizat foarte târziu, cu 24-48 de ore înainte de ziua atentatelor. Apoi, Salah Abdeslam a renunţat să se arunce în aer într-o cafenea pariziană».
În încheierea pledoariei ei, Olivia Ronen estimează că «dacă această curte va urma cererea Parchetului, şi anume închisoarea pe viaţă incompresibilă, atunci terorismul iese câştigător iar acest proces nu va fi fost decât o farsă. Nu vă cer să aveţi curaj ci doar să aplicaţi legea».
Apărarea strălucită a celor doi avocaţi, nu a lăsat sala indiferentă. Luni, acuzaţii prezenţi – 14 din 20 judecaţi – se vor putea exprima o ultimă dată după care Curtea specială se va retrage pentru a delibera. Verdictul în acest proces istoric, început pe 8 septembrie anul trecut, este aşteptat miercuri seara.