Francezii sunt rugați să reducă imediat consumul de electricitate, de petrol și de gaz

francezii_sunt_rugati_sa_isi_limiteze_consumul_de_electricitate_gaz_si_de_petrol.jpg

Francezii sunt rugați să își limiteze consumul de electricitate, gaz și de petrol.
Francezii sunt rugați să își limiteze consumul de electricitate, gaz și de petrol.
Sursa imaginii: 
Cristina Teaca

"Cea mai bună energie rămâne cea pe care nu o consumăm", susțin liderii a trei coloși ai energiei din Franța –  Patrick Pouyanné (TotalEnergies), Jean-Bernard Levy (EDF) și Catherine MacGregor (Engie). Ei semnează o scrisoare publică, apărută în presa franceză, prin intermediul căreia cer francezilor să “fie conștienți și să reducă, imediat, consumul lor de carburant, petrol, electricitate și de gaz".

Cei trei șefi de companii susțin că există riscul unei penurii și a unei explozii de prețuri care amenință "unitatea socială" în iarna ce vine.

"Efortul trebuie să fie făcut imediat, colectiv și masiv. Fiecare gest contează", indică cei 3 responsabili, într-o rară tribună publică semnată de aceștia și apărută în Journal du Dimanche.

Franța încearcă să își refacă stocurile de gaz, necesare pentru iarna viitoare. Obiectivul este asigurarea stocurilor într-un procent de 100%, până la toamnă, după ce Rusia a diminuat livrările de gaz către Europa.

Iar la dificultățile de aprovizionare cu gaz se adaugă și seceta ce diminuează producția hidraulică.

"Creștererea prețurilor la energie amenință unitatea socială și politică și are un impact asupra puterii de cumpărare a fiecărei familii în parte", subliniază cei trei responsabili francezi.

Aceștia cer fiecărui consumator, fiecărei societăți să își schimbe, imediat, comportamentul și să limiteze consumul de electricitate, gaz și de petrol.

Ei doresc să lanseze un program de eficacitate energetică prin care populația și sectorul privat să poată evita risipa de energie și pentru a fi pregătiți pentru iarna ce vine.

Între timp, ministerul Tranziției energetice anunță că dorește redeschiderea centralei pe cărbune din Moselle, dată fiind situația din Ucraina și a tensiunilor de pe piața energiei.

Centrala a fost închisă la finele lui martie. De altfel, ministerul explică faptul că rămâne valabil angajamentul luat de președintele Emmanuel Macron de a închide ansamblul centralelor pe cărbune.

Nu va fi utilizat cărbune rusesc, promite ministerul și explică faptul că mai puțin din 1% din electricitatea franceză va fi produsă cu ajutorul cărbunelui.

Dar, pentru moment, va fi prezentat în acest sens un decret pentru a fi dezbătut, dat fiind faptul că repornirea centralei nu trebuie să aibă niciun impact asupra mediului.

În momentul închiderii centralei, în martie, 87 de oameni lucrau acolo. Jumătate au ieșit la pensie. Pentru ca unitatea să fie repornită este nevoie de cel puțin 70 de persoane.

În acest moment, în Franța funcționează o singură centrală pe cărbune, în Loire-Atlantique.