Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Zi de greve şi proteste în audiovizualul public francez

fmm.jpg

Sediul FMM de la Issy-les-Moulineaux.
Sediul FMM de la Issy-les-Moulineaux.
Sursa imaginii: 
Martin Bureau, AFP

Sectorul audiovizualului public francez este marţi în grevă. Motivul nemulţumirii: proiectul preşedintelui Emmanuel Macron de a suprima taxa audiovizuală care serveşte, în parte, la finanţarea canalelor publice de radio şi televiziune. O serie de posturi, inclusiv cele din grupul France Médias Monde (FMM) din care fac parte RFI dar şi MCD şi France 24, riscă aşadar să fie perturbate de această mişcare de protest.

Practic toate sindicatele din grupul FMM dar şi din restul entităţilor publice de radio şi televiziune, cheamă la o zi de mobilizare contra proiectului de lege care prevede suprimarea taxei audiovizuale. Un proiect propus de preşedintele Emmanuel Macron în timpul recentei sale campanii pentru prezidenţiale.

Taxa audiovizuală se ridică la 138 de euro pe an şi este plătită de toţi cei care au cel puţin un televizor în casă – 23 de milioane de familii franceze. Suma totală astfel colectată – circa 3 miliarde de euro pe an – foloseşte la finanţarea grupurilor publice France Médias Monde, France Télévisions, Radio France, Arte-France şi INA.

Bruno Le Maire, ministrul francez al economiei, a declarat recent că «finanţarea audiovizualului public va fi asigurată, respectând atât obiectivul de pluralism ca^t şi independenţă mediilor de informare». Pentru sindicate însă, «dispariţia taxei pune în pericol însăşi existenţa audiovizualului public».

Suprimarea taxei va fi inclusă în proiectul de buget ce va fi prezentat luna viitoare în parlament.