
Special Paris
La Lisabona are loc Conferința Națiunilor Unite asupra oceanelor
un_activist_de_la_ocean_rebellion_protesteaza_in_apropiere_de_locul_in_care_se desfasoara conferinta_natiunilor_unite_asupra_oceanelor_lisabona_portugalia_28_iunie_2022._.jpg

Poluarea cu plastic, în special cel de unică folosință, constituie un pericol pentru biodiversitatea marină, atenționează tot mai mulți experți prezenți la acest eveniment la care participă și șefi de stat și de guvern.
Extinderea ariilor marine protejate, conservarea și restaurarea ecosistemelor marine – sunt alte subiecte discutate săptămâna aceasta, la Lisabona.
Mai puțin de 10% din oceanele planetei sunt în prezent protejate. 100 de state, reunite într-o coaliție, doresc să lucreze la protejarea a 30% din suprafața terestră și oceanică.
Mai bine de jumătate din zonele marine nou protejate vor fi interzise pescuitului ori activităților extractive.
Oceanele ocupă mai bine de 70% din suprafața globului și generează jumătate din oxigenul pe care îl respirăm. Reprezintă, totodată, o sursă vitală de proteine pentru cotidianul a miliarde de oameni.
Oceanele absorb un sfert din emisiile poluante, dar, deoarece, în ultimii 60 de ani, poluarea s-a amplificat cu 50%, apa a devenit tot mai acidă și a redus capacitatea de a capta dioxidul de carbon.
Apoi, apa oceanelor colectează mai bine de 90% din excesul de căldură provocat de încălzirea mediului. Dar, căldura marină distruge prețioșii corali iar zonele private de oxigen se tot extind.
Un expert pentru Banca Mondială declară pentru AFP că această statistică nu reprezintă decât o parte infimă din amploarea pagubelor provocate de schimbările de mediu.
Apoi, poluarea cu plastic provoacă, anual, moartea a 1 milion de păsări și a mai bine de 100.000 de animale marine.
Problema pescuitului în exces este o altă temă de discuție la această conferință, organizată în comun de Portugalia și de Kenya. Recent, Organizația Mondială a Comerțului a adoptat o rezoluție pentru a limita pescuitul excesiv.
Numeroși miniștri și câțiva șefi de stat, printre care și președintele francez, Emmanuel Macron, vor fi prezenți la conferință, joi.
Anumiți participanți doresc să apere o politică ambițioasă a oceanelor, înainte de cele două summituri planificate pentru finele anului: conferința ONU pentru climat, în noiembrie, în Egipt iar în decembrie urmează să aibă loc, în Canada, COP15 – conferința Națiunilor Unite asupra biodiversității. COP15 se va derula sub președinția Chinei, deoarece evenimentul fusese inițial planificat să aibă loc în 2020, în China, dar a fost amânat din cauza pandemiei de Covid.