Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Şeful diplomației ucrainene la RFI: "Suntem victimele politicii străine, cinice, duse de Rusia"

ministrul_ucrainean_de_externe_dmitro_kuleba.jpg

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba.
Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba.
Sursa imaginii: 
© Wikimedia Commons

Şeful diplomației ucrainene, Dmitro Kuleba a acordat un interviu exclusiv pentru RFI. În plan militar, ministrul de Externe ucrainean recunoaște că pierderea orașului Severodonețk este o înfrângere dar, spune responsabilul, acest lucru nu înseamnă sfârșitul războiului. Adresându-se statelor africane, Dmitro Kuleba le transmite că "suntem cu toții în aceeași barcă. Suntem cu toții, victimele politicii străine, cinice, duse de Rusia".

Pentru responsabilul ucrainean, la fel cum o spusese din președintele Volodimir Zelenski, încă nu a venit momentul negocierilor cu Rusia.

"Pentru negocieri este nevoie de doi. Ori, în prezent, Rusia privilegiază, în mod clar, războiul și nu discuțiile", observă ministrul Kuleba.

 

RFI: Președintele Vladimir Putin mizează pe faptul că statele occidentale se vor îndepărta, încetul cu încetul, de Ucraina. În timpul summitului G7, liderul de la Casa Albă, Joe Biden, spunea că acest lucru nu se va întâmpla și a vorbit despre solidaritatea ce îi va fi acordată Kievului atât timp cât va fi necesar.  

Ministrul Dmitro Kuleba: "Pentru Occident, a nu mai susține Rusia ar însemna să renunțe la sine deoarece Ucraina aparține Occidentului și am avut această dovadă, recent, odată ce am obținut statutul de candidat la Uniunea Europeană. Acest război nu este doar unul dus de Rusia împotriva Ucrainei, este războiul regimului autoritar dus împotriva lumii democratice. Trebuie să rămânem uniți în această bătălie.

Dacă Putin câștigă în Ucraina, ceea ce nu se va întâmpla, dar, ipotetic vorbid dacă va câștiga, concecințele vor fi resimțite pe întreg globul.

Este o chestiune de principiu. Trebuie să îl împiedicăm să câștige pentru a fi evitat un precedent periculos. Este încurajator să auzim că liderii Occidentali împărtășesc punctul nostru de vedere și ne promit că ne vor susține atât timp cât va fi necesar".

 

RFI: La Madrid are loc summitul NATO în aceste zile. Mai este aderarea Ucrainei un subiect de actualitate?

Ministrul Dmitro Kuleba: "Aderarea la NATO este menționată în constituția ucraineană. NATO a arătat că este cel mai eficace mecanism de securitate pentru spațiul european.  Dar, nu este suficientă simpla dorință a Ucrainei de a adera, trebuie și ca NATO să dorească să ne primească.

O decizie istorică a fost luată deja, în ceea ce privește statutul de candidat pentru UE, dar, în ceea ce privește NATO, organizația nu a făcut niciun gest în favoarea integrării, de când a început războiul".

 

RFI: Președintele Volodimir Zelenski a cerut deseori, în ultimele luni, armament greu. Ați primit suficiente arme pentru a putea continua războiul?

Ministrul Dmitro Kuleba: "Apreciem toate armele care ne-au fost deja livrate, în special cele grele, cum este cazul obuzierelor de 155 de mm, proiectile și alte tipuri de armament. Dar, realitatea războiului este că ducem mereu lipsă de muniție și avem nevoie de un angajament continuu din partea diverselor state, pentru a ne ajuta cu arme grele".

 

RFI: Invazia rusă a intrat în a 5-a lună, vinerea trecută. Este un moment difícil pentru armata ucraineană. În Donbass, Rusia a cucerit Sieverodonețk. Care este strategia ucraineană?

Ministrul Dmitro Kuleba: "Faptul că am pierdut Sieverodonețk nu înseamnă că am pierdut războiul. Chiar dacă regretăm, bineînțeles, înfrângerea. Strategia este simplă: să rezistăm cât timp vom primi armele necesare de la partenerii noștri, iar pe unele le fabricăm chiar noi. Trebuie să ajungem la un echilibru cu Rusia, cel puțin în privința artileriei, deoarece, într-un fel, este un război de artilerie. În război, este și vorba despre eroism dar și de rezistență iar aici, militarii ucraineni au făcut dovada lor. Dar, este și o problemă de matematică, a numărului de tunuri și de proiectile pe care le deții. Trebuie să ameliorăm acest echilibru contabil. Dar nu putem aștepta prea mult armele necesare. Avem nevoie de armament cât mai repede posibil, săptămână după săptămână. Dar asta nu înseamnă că vom lăsa forțele rusești să intre peste noi.

Adevărul este simplu: cu cât vom aștepta mai mult aprovizionarea cu arme grele, cu atât va fi mai mare numărul soldaților uciși. Soldații își sacrifică viața pentru a proteja pământul nostru. Așadar, aprovizionarea Ucrainei cu arme înseamnă salvarea de vieți și de teritorii de la distrugere".

 

RFI: Vorbiți de sacrificiul soldaților. Reușește arma ucraineană să își păstreze moralul?

Ministrul Dmitro Kuleba: "În general cred că starea de spirit rămâne excelentă dar știu că unii soldați sunt descurajați de ritmul cu care ne sunt furnizate armele. Unii nu au destulă muniție pentru a riposta, alții, sunt demoralizați deoarece și-au pierdut frații ori surorile de arme. Dar, cel mai important este că nu vom depune armele, că vom continua să combatem, nu avem altă alternativă decât să continuăm să ne batem".

 

RFI: Credeți că sunteți în măsură să recuperați teritoriile pierdute în Donbass?

Ministrul Dmitro Kuleba: "Nu avem de ales. Cei care cred că Vladimir Putin se va opri la limitele administrative ale Luhansk și Donețk, nu îl înțeleg pe Putin. El vrea să ia mult mai mult, vrea să distrugă Ucraina și vrea să creeze o criză prin care să lovescă pe toți europenii: este vorba de inflație și de criza energetică".

 

RFI: La începutul lui iunie, președintele senegalez, Macky Sall, care conduce, în prezent, Uniunea Africană, s-a deplasat la Moscova. El a cerut relaxarea sancțiunilor existente la adresa Rusiei pentru a fi posibilă aprovizionarea cu cereale a Africii. Spuneți că sunteți pregătit să îl primiți pe Macky Sall în Ucraina.

Ministrul Dmitro Kuleba: "În privința exporturilor de cereale, eu nu știu să existe vreo sancțiune care să împiedice Rusia să ridice blocajul asupra cerealelor ucrainene. Acest blocaj nu are nimic de-a face cu sancțiunile. Rusia încearcă, pur și simplu, să inverseze rolurile. În loc să ridice blocajul și să lase Ucraina să exporte cerealele pe mare, ceea ce vom face de altfel, Moscova caută să facă din statele africane și din localnicii de aici, ostaticii politicii sale prin care încearcă să ridice sancțiunile impuse Rusiei. Vladimir Putin face din poporul african ostaticul politicii sale. 

Doresc ca africanii să știe că suntem toți în aceeași barcă. Așa cum ei au nevoie disperată de cerealele noastre, noi avem nevoie disperată să le expediem. Nu avem niciun interes să păstrăm toate aceste produse agricole în Ucraina, dorim să le vindem, să le exportăm. Dorim să plantăm pentru a pregăti noua recoltă, pentru a putea avansa. Cu toții suntem victimele politicii străine, cinice, duse de Rusia. Cer statelor africane să admită acest simplu adevăr".