Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Procesul atentatelor din 13 noiembrie 2015: ziua verdictului

20220627_105904.jpg

Philippe Duperron, presedintele asociatiei de victime 13onze15, si-a pierdut fiul Thomas, 30 de ani, în sala Bataclan. 27 iunie 2022.
Philippe Duperron, presedintele asociatiei de victime 13onze15, si-a pierdut fiul Thomas, 30 de ani, în sala Bataclan. 27 iunie 2022.
Sursa imaginii: 
Vasile Damian

Aproape 7 ani de la atacurile din Paris (cafenele si sala Bataclan) şi stadionul din Saint-Denis, atacuri soldate cu 130 de morţi (printre care şi doi români) şi circa 400 de răniţi, şi 10 luni după debutul audienţelor, procesul atentatelor jihadiste din 13 noiembrie 2015 se apropie de sfârşit. Peste câteva ore se va da verdictul în acest cel mai lung proces din istoria Franţei.

Procesul trebuia să se fi terminat la sfârşitul lunii mai. Epidemia de Covid s-a impus însă şi aici. Patru suspendări de audienţe de câte o săptămână din cauza unor acuzaţi contaminaţi cu SarsCov-2, au împins verdictul până azi.

Închişi într-o cazarmă din afara Parisului de luni la prânz, cei 5 magistraţi profesionişti trebuie să răspundă la vreo 120 de întrebări referitoare la fiecare din cei judecaţi. Să nu uităm, e vorba de 20 de acuzaţi din care 14 au fost prezenţi la bara Tribunalului special, ceilalţi 6 fiind daţi în urmărire dar presupuşi déjà morţi de ceva vreme pe frontul irakiano-sirian. Care a fost rolul fiecăruia dintre ei în pregătirea, executarea şi fuga celor care au participat la aceste atacuri, cele mai ucigătoare din istoria Franţei, iată principalele chestiuni la care vor trebui să răspundă membri Curţii speciale din Paris.

Rămâne de văzut dacă această curte va urma sau nu rechizitoriul Parchetului antiterorist. PNAT a cerut pedepse ce merg de 5 ani închisoare, cea mai uşoară, până la închisoare pe viaţă pentru 6 din cei 20 de acuzaţi. Cea mai severă dintre ele, închisoare pe viaţă incompresibilă, adică fără posibilitatea de eliberare anticipată sau amenajare a pedepsei, a fost cerută contra lui Salah Abdeslam, principalul acuzat şi singurul supravieţuitor al atacurilor din 13 noiembrie 2015.

«V13» cum a fost poreclit acest proces, pentru vineri 13 (noiembrie 2015), se va termina peste câteva ore. Din 8 septembrie anul trecut şi până acum aproape 400 de victime sau apropiaţi ai victimelor (dintr-un total de 2.500 de părţi civile) au venit la bară timp de 5 săptămâni, toamna trecută, pentru a povesti ce au trăit şi cum supravieţuiesc azi. Niciodată nu s-a acordat atâta timp părţilor civile într-un proces.

Au venit la bară, de cele mai multe ori fără să aducă ceva nou sau pertinent, şi foşti înalţi responsabili politici printre care s-a numărat ex-preşedintele Franţei François Hollande, în post la Elysée în momentul atacurilor.

Salah Abdeslam, principalul acuzat în calitatea sa de unic supravieţuitor al atacurilor de acum aproape 7 ani, a arătat mai multe faţete în cursul acestor 10 luni de proces. După ce practic a tăcut tot timpul în timpul anchetei care a durat 5 ani, islamistul de 32 de ani a venit în prima zi la proces cu o atitudine provocatoare şi declaraţii intempestive. «Sunt un combatant al statului islamic» a zis el din start. Cu timpul însă, atitudinea lui s-a schimbat. Acuzatul a răspuns la o serie de întrebări puse de curte sau de avocaţi dar nu a răspuns la toate chestiunile. Pe fondul problemei, Salah Abdeslam a repetat de mai multe ori că nu a fost pus la curent cu proiectul atentatelor decât în ultima clipă şi că în seara aceea de coşmar, el însuşi a renunţat să se arunce în aer într-o cafenea «din umanitate».

În primăvară şi din nou, acum câteva zile, la finalul procesului, Abdeslam şi-a prezentat scuzele victimelor şi familiilor. Mai mult de atât, el şi avocaţii săi au încercat să justifice atitudinea sa de la început prin condiţiile de detenţie extreme la care este supus.

În general, acest proces-fluviu nu a permis aflarea multor informaţii noi. Poate pentru că ancheta a avut şi ea lacunele ei, poate pentru că acuzaţii nu au făcut eforturile necesare pentru a lămuri toate aspectele complexe ale dosarului. În plus, trei dintre cei 14 acuzaţi prezenţi în sală s-au folosit de dreptul lor la tăcere, refuzând să răspundă nici la cea mai banală întrebare pusă în aceste zece luni de dezbateri.

În pledoariile lor, avocaţii principalului acuzat au cerut curţii să nu dea un verdict echivalent cu «o lentă pedeapsă cu moartea». Ei au cerut ca clientul lor să nu fie condamnat în locul celorlaţi membri ai comandourilor, pe motiv că doar el mai e în viaţă. «Nu-l sancţionaţi pe Salah Abdeslam ca pe un simbol» a exclamat Olivia Ronen, avocata principală a lui Abdeslam.

Verdictul va fi dat cel mai devreme miercuri la ora 18:30, ora Parisului. Tinând cont de rechizitoriul amintit mai înainte şi de pledoariile apărării, e foarte probabil ca o serie de acuzaţi să facă apel. Un al doilea proces ar urma atunci să se ţină la sfârşitul lui 2023, începutul lui 2024. Până atunci, 6 din cei 20 de acuzaţi de la Paris vor fi judecaţi în toamna acestui an, la Bruxelles, pentru atentatele comise în capitala Belgiei în 22 martie 2016.