Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Procesul atentatelor din 13 noiembrie 2015: Salah Abdeslam, principalul acuzat, condamnat la închisoare pe viaţă fără posibilitate de eliberare anticipată (Reportaj)

salah.jpg

Schità cu chipul lui Salah Abdeslam deasupra sàlii de audiente în care s-a derulat procesul atentatelor din 13 noiembrie 2015.
Schità cu chipul lui Salah Abdeslam deasupra sàlii de audiente în care s-a derulat procesul atentatelor din 13 noiembrie 2015.
Sursa imaginii: 
BENOIT PEYRUCQ / AFP

Salah Abdeslam, principalul acuzat la  procesul atentatelor din 13 noiembrie 2015 şi singurul supravieţuitor al atacurilor jihadiste comise acum aproape 7 ani care au făcut 130 de morţi şi 400 de răniţi, a fost condamnat miercuri seara, de curtea specială din Paris, la închisoare pe viaţă incompresibilă, adică fără nicio posibilitate de eliberare anticipată. E vorba de cea mai grea pedeapsă prevăzută de Codul penal francez.

Sute de persoane - părţi civile, victime sau supravieţuitori, avocaţi şi jurnalişti – s-au înghesuit în sala tribunalului special din Paris. Niciodată de 10 luni de când a început acest mega-proces, nu a fost atâta lume, nici măcar în deschiderea audienţelor pe 8 septembrie anul trecut. Într-o ambianţă tot mai electrică – verdictul era iniţial anunţat cel devreme la ora 5 după-amiaza şi a venit de abia trei ore şi jumătate mai târziu – justiţia şi-a spus cuvântul.

Cei 5 magistraţi care formau Curtea specială din Paris şi preşedintele acesteia, Jean-Louis Périès, nu au ezitat mult. În afară de un singur acuzat din cei 20 judecaţi – 14 prezenţi, 6 în lipsă – toţi ceilalţi au fost declaraţi vinovaţi de toate capetele de acuzare care li se reproşau. În aceste condiţii, Curtea a urmat aproape întocmai rechizitoriul Parchetului naţional antiterorist.

Salah Abdeslam, principalul acuzat la  procesul atentatelor din 13 noiembrie 2015 şi singurul supravieţuitor al atacurilor jihadiste, a fost astfel recunoscut drept co-autor al tuturor crimelor comise acum aproape 7 ani. Cu alte cuvinte, magistraţii au estimat că Stade de France de la Saint-Denis, terasele cafenelelor şi sala Bataclan au fost o ţintă unică, o singură scenă a crimelor. Cum la Bataclan poliţiştii au fost luaţi drept ţintă de terorişţti, chiar dacă Abdeslam nu a fost acolo, el e considerat co-autor al acelor tiruri care, doar ele, justifică pedeapsa de închisoare pe viaţă incompresibilă cerută de avocaţii generali şi dată aşadar teroristului jihadist.

Închisoare pe viaţă incompresibilă înseamnă de fapt o adevărată închisoare pe viaţă, fără posibilitatea de reducere sau amenajare a pedepsei. În Franţa, până acum doar 4 persoane au fost condamnate la această cea mai grea pedeapsă din Codul penal. E vorba de fiecare dată de oameni care au torturat, violat şi apoi ucis copii. În 2011 această sentinţă, echivalentă în ochii unora cu o «pedeapsă cu moartea lentă», a fost extinsă şi la cei care ucid sau încearcă să ucidă persoane ce deţin autoritatea publică. E vorba deci de forţele de ordine, magistraţi sau paznici de închisori.

La enunţarea verdictului, Salah Abdeslam, îmbrăcat într-o cămaşă neagră, a rămas impasibil, cu braţele încrucişate. Co-acuzaţii săi au primit pedepse de la închisoare pe viaţă la doi ani puşcărie. Cu alte cuvinte, ceva mai puţin severe decât cele cerute de acuzaţie. Închisoare pe viaţă cu o perioadă de securitate de 22 de ani, a luat de însă Mohamed Abrini, «omul cu pălărie» de la atentatele din Bruxelles din martie 2016. În fine, trei acuzaţi judecaţi în lipsă – printre care comanditarul atacurilor – au fost şi ei condamnaţi la închisoare pe viaţă incompresibilă. Toţi trei se presupune însă că au murit pe frontul irakiano-sirian.

Doar lui Farid Kharkache, un intermediar care a furnizat documente false suspecţilor, i s-a schimbat capul de acuzare şi a scăpat de eticheta «terorist» deci a putut ieşi liber din sală întrucât pedeapsa de doi ani închisoare la care a fost condamnat a ispăşit-o déjà. Liberi au plecat acasă şi cei trei acuzaţi care au fost judecaţi în libertate cu toate că au fost condamnaţi la câţiva ani închisoare dar o parte cu suspendare.

Philippe Duperron, preşedintele asociaţiei de victime 13onze15 care şi-a pierdut fiul Thomas în atacul de la Bataclan, constată că «Curtea a dat ca pedeapsă închisoarea pe viaţă incompresibilă, adică ceea ce a cerut Parchetul. Cu siguranţă că această pedeapsă va satisface o parte din victime care îşi doreau o sentinţă atât de grea pe care o considerau ca un soi de reparaţie pentru prejudiciile suferite».

Avocati ai victimelor atentatelor, în fata presei, dupà enuntarea verdictului. 29 iunie 2022.
Avocati ai victimelor atentatelor, în fata presei, dupà enuntarea verdictului. 29 iunie 2022.
Sursa imaginii: 
Vasile Damian

Gérard Chemla, avocat al unor victime ale atacurilor din 13 noiembrie 2015, spune că «s-a făcut dreptate şi asta este cel mai important. Am avut parte de un verdict explicat, cu cuvinte simple şi o demonstraţie imparabilă şi asta înseamnă justiţia. Nu putem cere mai mult. Nu o să putem să-i resuscităm pe morţi, nu o să putem repara durerile dar în schimb justiţia şi-a spus cuvântul. Ce a fost aici exemplar nu au fost pedepsele ci procesul în sine».

Victimà a atentatelor, în fata presei, dupà enuntarea verdictului. 29 iunie 2022.
Victimà a atentatelor, în fata presei, dupà enuntarea verdictului. 29 iunie 2022.
Sursa imaginii: 
Vasile Damian

Bruno Poncet, supravieţuitor al atacului de la Bataclan şi autor al unei cărţi intitulate «Veselia ca răzbunare», îşi pune întrebări cu privire la pedeapsa grea dată lui Salah Abdeslam. «Oare ăsta este răspunsul nostru uman, just şi democrat, pe care trebuie să-l aducem? Nu ştiu. Trebuie oare să închidem pe cineva toată viaţa cu riscul de a-l transforma într-un martir sau într-o fiară feroce? Toată treaba asta e complicată, e greu de găsit un echilibru just».

Treptele Palatului de Justitie din Paris, la terminarea procesului, pline de jurnalisti, pàrti civile si avocati. 29 iunie 2022.
Treptele Palatului de Justitie din Paris, la terminarea procesului, pline de jurnalisti, pàrti civile si avocati. 29 iunie 2022.
Sursa imaginii: 
Vasile Damian

Condamnaţii au acum răgaz zece zile ca să facă apel. În cazul în care îl depun, un alt proces ar urma să fie organizat la sfârşitul lui 2023, începutul lui 2024.

 
Procesul atentatelor din 13 noiembrie 2015: Salah Abdeslam, principalul acuzat, condamnat la închisoare pe viaţă fără posibilitate de eliberare anticipată