Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Elsa, supraviețuitoare a atacului de la Bataclan: "Indiferent de pedepsele pronunțate, nimeni nu îmi poate da înapoi ce am pierdut"

dupa_10_luni_de_audieri_cel_mai_mare_proces_din_istoria_frantei_s-a_incheiat_miercuri_29_iunie_2022._palatul_de_justitie_din_paris_a_gazduit_acest_proces_cu_totul_atipic.jpg

Dupa 10 luni de audieri, cel mai mare proces din istoria Frantei, s-a încheiat miercuri, 29 iunie 2022. Palatul de Justitie din Paris a gazduit acest proces cu totul atipic.
Dupa 10 luni de audieri, cel mai mare proces din istoria Frantei, s-a încheiat miercuri, 29 iunie 2022. Palatul de Justitie din Paris a gazduit acest proces cu totul atipic.
Sursa imaginii: 
Vasile Damian

La fínele acestui proces ce s-a întins pe 10 luni, imediat după ce au fost pronunțate sentințele, RFI a stat de vorbă cu Elsa - o supraviețuitoare a atacului derulat în sala de concerte de la Bataclan. 90 de oameni și-au pierdut viața la Bataclan. Elsa a fost rănită în atacul jihadist și a pierdut aici un amic.

Magistrații Curții speciale din Paris au prezentat verdictul în procesul atentatelor din noiembrie 2015 din Paris și din Saint Denis. 19 acuzați din cei 20 au fost recunoscuți vinovați de toate faptele pentru care au fost aduși în fața Curții. Pedepsele merg de la doi ani de închisoare cu suspendare – în cazul celor mai mici sentințe - și până la  cea mai dură prevăzută de codul penal francez: închisoare pe viață, fără posibilitatea reducerii pedepsei. Această pedeapsă i-a revenit lui Salah Abdeslam, principalul acuzat al  procesului atentatelor din 13 noiembrie 2015 şi singurul supravieţuitor din comandourile atacurilor jihadiste. El a fost astfel recunoscut drept coautor al tuturor crimelor comise acum aproape 7 ani.

La fínele acestui proces ce s-a întins pe 10 luni, imediat după ce au fost pronunțate sentințele, RFI a stat de vorbă cu o supraviețuitoare a atacului derulat în sala de concerte de la Bataclan. 90 de oameni și-au pierdut viața la Bataclan.

Elsa a fost rănită în atacul jihadist și a pierdut aici un amic: "La începutul procesului nu aveam prea mari așteptări.  În orice caz nu așteptam vreo reparație. Adică, indiferent de pedepsele pronunțate, nimeni nu îmi poate da înapoi ce am pierdut. Procesul a fost esențial, face parte din parcursul meu de reparare, din reconstrucția mea. Procesul mi-a adus răspunsuri la întrebări pe care mi le puneam. Dar apoi, regretele care au fost formulate în timpul procesului de unii acuzați, mi-e greu să cred că sunt sincere".

Pe 13 noiembrie 2015, Elsa se afla la Bataclan pentru a asculta un concert rock. Aici cânta trupa americană Eagles of Death Metal. Muzica a fost pasiunea ei, dar, din acea seară, nu mai resimte muzica, la fel: "Ascultam foarte multă muzică și căutam tot timpul noi trupe. Mergeam la concerte destul de des, cel puțin de două ori pe lună. Aveam foarte multă plăcere, pasiune, efectiv. Dar, totul s-a schimbat. Din seara atacurilor nu mai ascult muzică. O pot suporta dacă mă nimeresc într-un spațiu în care este muzică dar eu, în intimitatea mea, nu o mai ascult. Nu mai resimt nicio bucurie, nu mai am o dorință să o ascult. Mi-a fost luat ceva ce era foarte important în viața mea. Au trecut aproape 7 ani de atunci iar plăcerea nu a revenit. Deloc. E ceva ce a rămas îndepărtat".

Aveți impresia că, acum ce procesul este încheiat, sunt șanse să fiți ceva mai bine?

Elsa: "Este o etapă. Dar nu procesul mă va face să fiu mai bine. Este o muncă întreagă în urmă.  Făcută cu psihiatrii mei. Procesul a fost ceva foarte greu, pentru unele lucruri a trebuit să retrăiesc acea seară, dar, nu doar procesul mă va face să mă simt mai bine. Acum, la finalul lui, am un sentiment de gol, de vid".

Asistăm la sfârșitul unei lungi sesiuni judiciare, una cu totul excepțională, din multe puncte de vedere.

Sharon Weill este profesoară de drept internațional la Universitatea americană din Paris: "Cred că procesul a avut și alte obiective în afară de a trimite după gratii acuzații. Era nevoie ca toți oamenii implicați în proces să aibă un loc unde să poată vorbi, să poată fi auziți, indiferent că a fost vorba de victime, de părți civile, de acuzați. În primele 5 săptămâni, au fost mai bine de 400 de mărturii ale părților civile. Victime care și-au spus povestea. Sunt oameni care au avut nevoie să înțeleagă ce s-a întâmplat și sper că au avut răspunsurile pe care le căutau. Unele victime au încercat, la acest proces, să înțeleagă acuzații, să înțeleagă unde a avut statul deficiențe. Apoi, trebuie să ne gândim că au fost mulți tineri care s-au regăsit în aceste atacuri, tineri care, vineri seara au ieșit în oraș pentru a trăi… iar acum și-au pus speranța în justiție. Iar acuzații și-au prezentat scuzele de rigoare. Dar, chiar și așa, nu este ușor pentru nicio parte să continue de aici încolo".