Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Xi Jinping la Hong Kong pentru a celebra 25 de ani de la retrocedarea fostei colonii britanice

ap22182138475112.jpg

Xi Jinping (dreapta) cu noul sef al executivului din Hong Kong John Lee (centru) si directorul biroului imigratiei Au Ka-wang (stânga).
Xi Jinping (dreapta) cu noul sef al executivului din Hong Kong John Lee (centru) si directorul biroului imigratiei Au Ka-wang (stânga).
Sursa imaginii: 
Selim Chtayti/Pool Photo via AP

Xi Jinping, preşedintele Chinei, a efectuat vineri o vizită la Hong Kong cu ocazia aniversării a 25 de ani de când fosta colonie britanică a fost retrocedată Chinei comuniste. Cu acest prilej, liderul de la Beijing a lăudat principiul politic «O ţară, două sisteme».

Ceremoniile de la Hong Kong au durat ceva mai puţin de două ore. Sosit joi după-amiază în fosta colonie britanică la bordul unui tren rapid împreună cu soţia sa şi cu şeful diplomaţiei chineze, Xi Jinping a plecat să doarmă noaptea înapoi pe continent, în oraşul Shenzhen, înainte de reveni la Hong Kong vineri dimineaţa pentru ceremonia propriu-zisă.

Măsurile de securitate impuse de autorităţi au fost drastice. Pe de o parte, ca să lase cale liberă convoiului prezidenţial chinez format din 50 de limuzine, iar pe de altă parte din motive sanitare impuse de epidemia de Covid.

Nu se ştie din ce motive precise s-a decis asta dar cert este că cel puţin 10 jurnalişti de la medii de informare internaţionale – Agenţii France Presse, Bloomberg şi Reuters – nu au primit acreditare la eveniment.

Un eveniment la care a participat practic numai elita pro-Beijing din Hong Kong – circa 1.300 de invitaţi - scrie corespondentul RFI în zonă. Cu această ocazie, Xi Jinping a lăudat principiul negociat cu britanicii acum un sfert de secol şi anume «O ţară, două sisteme». «După vânt şi ploaie, locuitorii din Hong Kong au înţeles că oraşul nu se putea afunda şi mai mult în haos. Sperăm ca şi compatrioţii noştri din Hong Kong să sprijine viguros patriotismul şi dragostea pentru Hong Kong ca şi valorile comune compatibile cu politica «O ţară, două sisteme» a mai spus Xi Jinping.

În opinia liderului comunist, «adevărata democraţie» la Hong Kong a început acum un sfert de secol, adică după retrocedarea fostei colonii britanice de circa 8 milioane de locuitori. O declaraţie deloc apreciată de apărătorii drepturilor omului care au notat o severă reducere a libertăţilor publice în ultimii trei ani şi o preluare a controlului tot mai dură a regimului central de la Beijing.

După discurs, Xi Jinping a profitat ca să asiste la instalarea în post a noului executiv local condus de John Lee, fost poliţist şi în această calitate omul care a reprimat în sânge manifestaţiile pro-democraţie de acum trei ani cunoscute sub numele de «revoluţia umbrelelor». Lee, împreună cu toată echipa sa guvernamentală au depus apoi jurământ şi l-au salutat respectuos pe Xi Jinping.

Vizita de joi şi vineri a lui Xi Jinping a fost primul voiaj efectuat de preşedinte în afara Chinei continentale de când s-a declanşat epidemia de Covid-19, acum mai bine de doi ani de zile.

Cum notează analiştii, această vizită a coincis cu mijlocul perioadei de 50 de ani de semi-autonomie de care beneficiază şi va beneficia încă fosta colonie britanică până în anul 2047.

Aniversarea de întâi iulie a dat prilejul şi unor responsabili internaţionali să se exprime. Astfel, Antony Blinken, secretarul de stat american, a deplâns faptul că «autonomia se erodează la Hong Kong din cauza legii privind securitatea naţională» impusă în oraş de regimul de la Beijing în 2020. De partea sa, Boris Johnson a promis că nu va «abandona» Hong Kong-ul.

 
Xi Jinping la Hong Kong pentru a celebra 25 de ani de la retrocedarea fostei colonii britanice