Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vladimir Putin ordonă continuarea ofensivei ruse în Donbas după cucerirea integrală a regiunii Lugansk

Ciolos Vladimir Putin invincibil.jpg

Sursa imaginii: 
AFP - KIRILL KUDRYAVTSEV

Vladimir Putin, preşedintele Rusiei, i-a ordonat ministrului său al Apărării Serghei Şoigu «să continue ofensiva din estul Ucrainei» după cucerirea oraşului Lisiciansk, ultimul bastion ucrainean din regiunea Lugansk. Victoria de la Lisiciansk permite forţelor ruse să progreseze în planul de cucerire a întregului Donbas, bazin industrial din estul Ucrainei, în mare parte rusofon şi controlat déjà parţial de separatiştii pro-ruşi din 2014 încoace.

«Forţele ruse trebuie să-şi îndeplinească cu bine misiunea prevăzută în planurile déjà aprobate» a spus Vladimir Putin în cursul întrevederii avute cu ministrul său al Apărării Serghei Şoigu. «Sper că în toate sectoarele lucrurile se vor petrece precum la Lugansk» a mai insistat liderul de la Kremlin.

Intervenţiile acestuia survin la nici 24 de ore după ce militarii ruşi au cucerit oraşul strategic Lisiciansk, o săptămână după ce au capturat Sievierodoneţk. In acest fel, cu excepţia unor localităţi nesemnificative, armata rusă controlează acum integral regiunea Lugansk. Împreună cu regiunea Doneţk, ea formează bazinul minier Donbas pe care Moscova şi separatiştii pro-ruşi doresc să-l cucerească complet din 2014 încoace. Pentru a-şi realiza visul, militarii ruşi mai trebuie acum doar să captureze Sloviansk şi Kramatorsk, două oraşe-cheie aflate încă sub control ucrainean în regiunea Doneţk. În aşteptarea acestui probabil deznodământ, următoarea ţintă a ruşilor ar putea fi oraşul Siversk aflat la doar 20 km vest de Lisiciansk.

De notat că Lisiciansk a fost cucerit fără ca armata ucraineană să fii ripostat excesiv. Într-adevăr, după asediul de la Mariupol din luna mai în urma căruia sute de militari ucraineni au fost luaţi prizonieri de ruşi, statul-major ucrainean a ordonat duminică ultimilor apărători de la Lisiciansk să-şi abandoneze poziţiile şi să se retragă.

Cum notează însă trimisul special al ziarului Le Monde în zonă, «dacă Lisiciansk este o nouă înfrângere teritorială usturătoare pentru Kiev – 20% din teritoriul Ucrainei este azi sub controlul forţelor ruseşti - oraşele pe care le cuceresc ruşii nu doar că sunt toate nişte ruine dar în plus nu mai există decât 10% din populaţia locală, de cele mai multe ori bătrâni. Cu alte cuvinte, e vorba de o regiune fantomă, departe de discursul oficial al Kremlinului care evocă eliberarea rusofonilor din Ucraina.»

Între timp, forţele ucrainene au ripostat în altă zonă a frontului, bombardând însă oraşul rusesc Belgorod, aproape 400.000 de locuitori, aflat în dreptul localităţii Harkov dar de cealaltă parte a frontierei. Cel puţin 4 persoane ar fi fost ucise în bombardarea parţială a 11 blocuri şi aproape 40 de case. Ruşii spun că decesele se datorează căderii resturilor unei rachete ucrainene pe o casă în urma distrugerii ei de către artileria anti-aeriană rusă. Analiştii occidentali pun însă la îndoială această ipoteză şi spun că ucrainenii ar fi ţintit obiective militare dar că apărarea rusă ar fi deviat obuzele spre casa respectivă.

În acest context de război, la Lugano, în Elveţia, s-a deschis Conferinţa pentru reconstrucţia Ucrainei. Timp de două zile, participanţii – Ucraina şi aliaţii ei dar niciun preşedinte nu este prevăzut să vină – se vor concentra pe felul în care se vor putea reconstrui ţara şi economia acesteia, devastate de 4 luni de lupte care probabil vor mai continua o bună vreme de acum încolo. Costul reconstrucţiei ţării este estimat de premierul acesteia la 750 de miliarde de dolari.

Corespondentul RFI la Geneva reaminteşte că «imobilele şi casele a trei milioane şi jumătate de ucraineni au fost parţial sau complet distruse iar practic jumătate din ţară este contaminată, în parte de mine şi alţi explozibili. Cu toate acestea, conferinţa de la Lugano nu este una a donatorilor. Problema nu este atât în a obţine bani cât a traduce generozitatea internaţională în acte concrete, Ucraina şi economia ei fiind dintotdeauna subminate de corupţie» conchide colegul francez de la RFI.

 
Vladimir Putin ordonă continuarea ofensivei ruse în Donbas după cucerirea integrală a regiunii Lugansk