Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Un matematician francez şi o ucraineană, printre laureaţii medaliei Fields 2022

ap22186387330270.jpg

Hugo Duminil-Copin, matematician francez, unul din cei 4 laureati ai medaliei Fields 2022, Helsinki, Finlanda, 5 iulie 2022.
Hugo Duminil-Copin, matematician francez, unul din cei 4 laureati ai medaliei Fields 2022, Helsinki, Finlanda, 5 iulie 2022.
Sursa imaginii: 
Vesa Moilanen/Lehtikuva via AP

Patru matematicieni – printre care o ucraineană şi un francez – au fost recompensaţi cu medalia Fields, echivalentul «Nobelului pentru matematică». Ceilalţi doi laureaţi ai acestei prestigioase distincţii date doar la fiecare patru ani şi numai unor matematicieni sub 40 de ani, sunt un americano-sud-coreean şi un britanic.

Francezul Hugo Duminil-Copin, 36 de ani, este premiat pentru lucrările sale din domeniul matematicii care se numeşte fizică statistică. Numit profesor pe când nu avea decât 29 de ani, matematicianul probabilist îşi împarte actualmente timpul între Institutul de înalte studii ştiinţifice din Paris şi Universitatea din Geneva. Potrivit juriului care l-a recompensat, cercetătorul francez a rezolvat «mai multe probleme din teoria probabilistă a tranziţiilor de fază, lucru care a deschis mai multe direcţii de cercetare».

Într-un interviu acordat colegilor francezi de la RFI, matematicianul spune că «unul din marile blocaje pe care îl avem în predarea matematicilor este că greşeala ia un loc incredibil de mare. Când faci matematică, nu poţi greşi. Dacă greşeşti, iei nota zero. Ori, nu aşa se învaţă. Dacă luăm exemplul unei dansatoare, ea va repeta de o mie de ori acelaşi gest înainte de a reuşi ce îşi doreşte. E acelaşi lucru în matematică. Când fac cercetări, şi eu greşesc zilnic dar învăţ din erori ca să avansez. Cred că locul erorii în matematică este atât de mare încât multe persoane sunt traumatizate» mai spune Hugo Duminil-Copin la microfonul RFI. Într-un alt interviu, matematicianul francez evoca «bucuria maximă» pe care o trăieşte când lucrează cu amicul şi colegul lui de breaslă Ion Manolescu, profesor la Universitatea din Fribourg, Elveţia. De cum s-a anunţat numele laureaţilor, Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, l-a felicitat pe Hugo Duminil-Copin şi a salutat «vitalitatea şi excelenţa şcolii franceze de matematică».

Maryna Viazovska, altă laureată a medaliei Fields 2022, este născută în Ucraina acum 37 de ani adică pe vremea URSS, şi este de 4 ani profesoară la Scoala Politehnică Federală din Lausanne. Ea a fost recompensată pentru faptul că a rezolvat o problemă de geometrie veche de mai multe secole, poreclită «problema vânzătorului de portocale» dar folosită de militarii secolului 16 pentru a-şi strânge cât mai bine ghiulelele de tun şi care se referă la nişte sfere dintr-un spaţiu cu opt dimensiuni, cel în care simetria este optimă.

Viazovska este doar a doua femeie premiată cu medalia Fields în cei peste 80 de ani ai recompensei. Prima femeie care a primit prestigiosul premiu de matematică a fost iraniana Maryam Mirzakhani, în 2014. Trei ani mai târziu, matematiciana avea să moară de un cancer.

Al treilea laureat al medaliei Fields din acest an este britanicul James Maynard, 35 de ani, profesor la Oxford şi specializat în teoria analitică a numerelor. În fine, June Huh, 39 de ani, este un americano-sud-coreean, profesor la Princeton şi specializat în geometrie combinatorie, geometrie tropicală şi teoria singularităţilor.

Reamintim, medalia Fields, echivalentul Nobelului pentru matematică, creată în memoria şi pe banii fostului matematician canadian John Fields, ea este dată la fiecare 4 ani de Uniunea matematică internaţională unor cercetători de sub 40 de ani pentru «descoperiri extraordinare». Ultimul francez medaliat Fields a fost franco-brazilianul Artur Avila, în 2014.

 
Un matematician francez şi o ucraineană, printre laureaţii medaliei Fields 2022