Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Turnul Eiffel, într-o «stare preocupantă»

20220623_215459.jpg

Turnul Eiffel într-o searà de iunie 2022.
Turnul Eiffel într-o searà de iunie 2022.
Sursa imaginii: 
Vasile Damian

Turnul Eiffel, simbol al patrimoniului francez şi al 4-lea cel mai vizitat monument cu plată din Franţa, este într-o «stare preocupantă» potrivit unor rapoarte citate de revista Marianne. Dacă nu este vorba nicidecum de o posibilă prăbuşire a emblematicului turn, structura acestuia este pusă în pericol de rugină.

Înalt de 330 de metri şi cu venerabila vârstă de 133 de ani, Turnul Eiffel îmbătrâneşte urât. Cel puţin aşa reiese dintr-o serie de rapoarte întocmite între 2010 şi 2016 de diverse societăţi specializate şi publicate zilele acestea de săptămânalul Marianne.

«Structură metalică îmbătrânită», «defecte care modifică structura şi pun în cauză durabilitatea ei» - observaţiile dau fiori pe spate. Dacă nu există niciun pericol imediat de prăbuşire, structura «doamnei de fier» cum i se spune, se degradează tot mai mult din cauza ruginei. Pentru a face faţă acestui fenomen chimic, Turnul Eiffel este vopsit în mod regulat, mai exact la fiecare 7 ani. Actualmente este în curs a 20-a campanie de revopsire, o campanie ce survine înaintea Jocurilor olimpice de vară de la Paris din 2024.

Rapoartele citate de Marianne afirmă că societatea publică – 99% deţinută de Primăria Parisului şi 1 procent de regiunea capitalei - care exploatează Turnul Eiffel nu face nimic sau nu destule ca să remedieze problemele. În opinia specialiştilor, o bidinea sau două de vopsea odată la 7 ani nu e suficient. Ei reamintesc că edificiul este vizitat anual de 6 milioane de turişti fiind astfel al 4-lea sit cultural cu plată cel mai vizitat din Franţa după Disneyland, Muzeul Luvru şi Palatul Versailles.

Direcţia societăţii de exploatare a Turnului Eiffel (Sete) se declară însă liniştită şi dă asigurări că săptămânal se fac relevee ca să se verifice dacă structura mişcă sau nu. «Doamna de fier va continua să stea în picioare cu acest fier impecabil» spune directorul Sete citat de agenţia France Presse. El precizează că actuala campanie, în curs din 2019 încoace, vizează «tratarea şi protejarea turnului în proporţie de 30%. Pentru prima oară în istoria acestuia, turnul este decapat, adică i se scot toate straturile succesive de vopsea. Am descoperit astfel că fierul arcului central situat deasupra lui Champs-de-Mars este impecabil ori aceea este partea monumentului cea mai roasă de rugină» mai spune responsabilul.

Dacă rugina este principalul duşman al turnului, plumbul – puternic agent anticoroziv – este şi el pus în cauză. Utilizat în vopsele la fiecare renovare succesivă a turnului, plumbul a dispărut compoziţie de abia în 1995, la 17-a campanie de restaurare. La ora actuală, turnul Eiffel are déjà 34 de straturi de vopsea…

În lucrarea sa «Turnul de 300 de metri», inginerul Gustave Eiffel observa«vopseaua este elementul esenţial în conservarea unui monument metalic iar grija care i se aduce este singura garanţie a duratei sale de viaţă. Ce este deci cel mai important este să ne opunem unui început de ruginire». Construit dintr-un fier special, fără exces de carbon, ales special de Eiffel pentru calităţile sale mecanice, turnul a fost conceput în aşa fel încât toate părţile sale să fie accesibile pentru a le putea verifica şi a descoperi şi combate la timp eventuale urme de rugină.

 
Turnul Eiffel, într-o «stare preocupantă»