Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Festivalul de la Avignon 2022: Situații kafkiene așternute în piese de teatru

festivalul_de_la_avignon_se_desfasoara_intre_7_si_26_iulie_iar_sectiunea_off_a_festivalului_in_care_se_vor_juca_peste_1.500_de_piese_se_va_derula_pana_pe_30_iulie._avignon_06_iulie_2022.jpg

Festivalul de la Avignon se desfasoara între 7 si 26 iulie iar sectiunea OFF a festivalului, în care se vor juca peste 1.500 de piese, se va derula pâna pe 30 iulie. Avignon, 06 iulie 2022.
Festivalul de la Avignon se desfasoara între 7 si 26 iulie iar sectiunea OFF a festivalului, în care se vor juca peste 1.500 de piese, se va derula pâna pe 30 iulie. Avignon, 06 iulie 2022.
Sursa imaginii: 
Cristina TEACA

Se deschide celebrul Festival de Teatru de la Avignon. Este a 76-a ediție și se derulează între 7 și 26 iulie.  Festivalul este deschis de rusul Kirill Serebrennikov care pune în scenă o adaptare după Anton Cehov. La rândul său, directorul festivalului, Olivier Py, are două piese - dintre care una se întinde pe durata a 10 ore. 

Ediția 2022 este deschisă de o piesă semnată de iranianul Amir Reza Koohestani. Are 44 de ani iar pasiunea sa pentru cinema și cea pentru scris l-au ajutat să pună în scenă prima sa piesă, la doar 21 de ani. Iar de atunci, parcurge scenele din lumea întreagă, cu trupa sa, Mehr Theatre Group. 

În ultimii ani, Amir Reza a fost prezent, foarte des, cu piese în Germania și în Franța.

Dar, în 2018, pe când se pregătea să ajungă în Chile cu un zbor ce avea o escală la Munchen, pe acest aeroport, el este transferat poliției de frontieră către zona de tranzit al aeroportului. Motivul invocat de autorități este că a rămas prea multe zile în spațiul Schengen, după ce, în mod inexplicabil,  primise două vize diferite pentru sejurul său. După o lungă așteptare pe aeroport, el este retrimis în Iran. Dar, cât a așteptat aici, el a citit romanul Annei Seghers și, descoperă că trăiește aceeași situație kafkiană precum protagoniștii acestei drame politice pe care o citea. Romanul Annei Seghers spune povestea a mii de persoane care au căutat o cale de a fugi din Europa nazistă.

Amir Reza Koohestani povestește chiar el întâmplarea care a dus la adaptarea acestui roman: "În tranzit este o adaptare a romanului Tranzit scris de Anna Seghers. Romanul vorbește despre dificultatea refugiaților de a imigra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, din cauza procesului foarte lung de a obține numeroase documente de călătorie și a vizelor necesare. Printr-o coincidență, chiar dacă nu pot fi comparat cu un refugiat din al 2-lea Război Mondial, în timp ce mă pregăteam să adaptez romanul, pentru o piesă ce urma să se joace în Germania, am fost reținut pe Aeroportul din Munchen. Astfel că, producția mea este despre cele 24 de ore în care am fost reținut pe Aeroportul din Munchen și în care citeam romanul Annei Seghers». 

 

O altă piesă prezentată în deschiderea festivalului se numește Sans tambour și este pusă în scenă de francezul Samuel Achache și tot el este și actor în această piesă. Ea vorbește despre prăbușire – a unei case, al unui spațiu ce se descompune în același timp cu povestea unor oameni. Totul dispare. Samuel Achache practic, se întreabă, cum este posibil să reconstruim, muzical, pornind de la un dezastru?

Samuel Achache: "Sans tambur este un spectacol care amestecă teatrul și muzica iar totul pornește de la Lieder de Schumann, mai exact de Liederkreis opus 39 dar și altele. Apoi, creația mea pornește și de la o prăbușire, cea a unei case, pe care o putem observa, încetul cu încetul, cum se distruge, cum se prăbușește cu tot cu persoanele care o locuiesc, cu ele înăuntru. Piesa vorbește și despre o prăbușire intimă. Dar, pe măsură ce casa dispare, ea deschide spații. Noi spații, imaginare, spații mentale, spații ale memoriei. Am ales muzica tocmai pentru a putea să nu distrugem ceva. Apoi, am încercat să vedem ce putem să reconstruim, plecând de la rămășițele casei și cu această muzică. Ce și cum putem reconstruí pornind de la resturi?" 

 

Curtea Palatului Papilor va deschide anul acesta cu o piesă semnată de Kirill Serebrennikov și se numește Le moine noir.

Directorul Festivalului, Olivier Py:  "Sunt foarte bucuros că deschidem acest festival cu un spectacol rus, semnat de un moscovit. Dar, îl vom închide cu piese semnate de ucraineni. Europa și lumea întreagă este tulburată. Nu doar Ucraina este atacată. Europa este atacată, ideea de democrație. Iar pentru mine, Europa și democrația au fost mereu sinonimele culturii". 

 

Cel mai important eveniment teatral din Franța – Festivalul de la Avignon – are și o secțiune OFF în care vor fi jucate mai bine de 1.500 de spectacole. 

Este o fabrică de spectacol ce are loc în afara festivalului de teatru de la Avignon, dar, care, se derulează în același timp cu festivalul și chiar în plus.

Dacă Festivalul de teatru de la Avignon are loc anul acesta, între 7 și 26 iulie, secțiunea OFF se derulează între 7 și 30 iulie. 

Festivalul de la Avignon se întinde pe durata a 20 de zile și cuprinde 46 de spectacole.

Iar 46% dintre artiștii prezenți anul acesta la festival sunt din afara Franței.