
Special Paris
Festivalul de la Avignon 2022: Realizatorul rus Kirill Serebrennikov deschide ediția
realizatorul_rus_kirill_serebrennikov_si_directorul_festivalului_de_teatru_de_la_avignon_olivier_py_7_iulie_2022_avignon.jpg

Există războiul din Ucraina, extrema dreaptă câștigă teren în Franța, pandemia de Covid se reîntoarce încet-încet, francezii se tem de scăderea puterii de cumpărare, se întâmplă lucruri în lume așadar.
La Avignon este o veselie cum nu a mai fost de 2 ani, se cântă și se dansează pe străzi, iar până la finele lui iulie, orașul întreg este o scenă.
A început a 76-a ediție a Festivalului de la Avignon, ultima pe care directorul Olivier Py o conduce.
Din 2013 el a invitat artiști din toată lumea, a mizat pe mesajul politic de fiecare dată, la fel ca în acest an. Și această ediție este una militantă din mai toate punctele de vedere. De la afișul ediției și până la realizatorii spectacolelor.
Le luăm pe rând: pe afișul festivalului putem observa tinere fete cu păr lung negru, aliniate una după alta, goale și inocente. Opera este semnată de artista afgană Kubra Khademi, este vorba de o refugiată, ea trăiește în Franța și este o susținătoare a feminismului dar luptă și împotriva talibanilor. Între timp, afișul a luat chiar o turnură tragică, după ce talibanii au interzis școlile de fete. Așadar, acest afiș va putea fi o mărturie pentru toate fetele care nu au dreptul la educație, sub regimul talibanilor.
În altă ordine de idei, în 2022, anul invaziei rusești în Ucraina, la Avignon, un invitat aparte este realizatorul rus Kirill Serebrennikov. Acesta se află la a 4-a ediție iar în 2022 îl regăsim în Curtea de Onoare a Palatului Papilor, cu o adaptare a unei povești de Cehov, ”Călugărul negru”.
Iar ediția 2022 se va încheia cu grupul teatral și muzical, creat în 2012, la Kiev, intitulat Dakh Daughters.
Războiul din Ucraina, spune directorul Olivier Py, este unul dus împotriva Europei, împotriva democrației și a culturii. El a explicat că până la invazia de la finele lui februarie, programul festivalului fusese deja realizat dar, a ținut ca ediția să fie închisă cu prezența ucrainencelor.
Iar Kirill Serebrennikov era așteptat, deja, de 2 ani, cu un spectacol în Curtea de onoare a Palatului, iar în seara aceasta, spectacolul său se va juca aici.
Pentru directorul Festivalului Olivier Py, Kirill Serebrennikov este unul dintre cei mai mari artiști în viață.
Din primăvară, realizatorul rus Kiril Serebrennikov - anti-război și anti-Putin, a fost extrem de solicitat și de mediatizat.
După o serie de probleme judiciaire la Moscova, el a reușit să fugă din Rusia cu puțin timp înainte să izbucnească războiul în Ucraina. El se opune războiului iar la Festivalul de Film de la Cannes a deschis competiția cu filmul ”Soția lui Ceaikovski”. A pus în scenă o operă, la Amsterdam, are în pregătire un film dar și o producție pentru Opera din Paris.
Trăiește în exil în Germania iar în timp ce pregătea piesa de la Avignon, a aflat că Centrul Gogol, din Moscova, pe care l-a condus timp de 9 ani, până în 2021, se va închide. El vorbește de numeroși artiști ruși care, deoarece dezaprobă războiul, au fugit din Rusia.
La Cannes, cineaștii ucraineni îl acuzau pe Serebrennikov că are o carieră finanțată cu bani guvernamentali ruși și îl arată cu degetul pentru legăturile pe care le are cu oligarhul rus Roman Abramovici, care, a finanțat o parte din ultimul său film.
Serebrennikov a recunoscut că este susținut de Abramovici dar a încercat să se justifie spunând că oligarhul este de mare ajutor lumii artistice rusești.
Iar publicația Le Monde scrie că oligarhul a finanțat piesa Outside prezentată în 2019 de Serebrenikov, la Avignon și tot atunci se afla în sala de spectacole Abramovici.
Acum, pentru această ediție el pune în scenă o piesă pe care, după cum a mărturisit, i-a plăcut de când era copil. Este un proiect internațional la care participă germani, ruși, armenieni, letoni, filipinezi.
De menționat că Olivier Py a montat un spectacol - Ma jeunesse exaltée - care se întinde pe durata a 10 ore iar dramaturgul Simon Falguières propune "Le Nid de cendres", o epopee de 13 ore.
Este prezent cu piese, și la această ediție, la fel cum a făcut-o în ultimii 30 de ani, scriitorul român Matei Vișniec. Una dintre ele a fost montată de o trupă din România, sub coordonarea realizatorului Radu Dinulescu iar restul sunt puse în scenă de trupe franceze.