
Special Paris
Festivalul de Teatru, Avignon: Susţinere pentru jurnalistul Olivier Dubois, ostatic în Mali de 15 luni
au_trecut_15_luni_de_cand_jurnalistul_francez_olivier_dubois_este detinut_in_mali.jpg

Realizatorul rus Kirill Serebrennikov a fost aplaudat minute în şir pentru felul în care a pus în scenă adaptarea după Cehov, Călugărul negru dar şi pentru mesajul care a fost proiectat la Palatul Papilor din Avignon. Reprezentaţia a fost pusă în scenă în trei limbi – rusă, germană şi engleză.
În faţa a 2.000 de spectatori, căci Curtea de Onoare a fost plină, pentru acest prim spectacol al rusului Serebrennikov montată aici, mesajul a fost proiectat la nivelul scenei, litere albe scrise pe un fundal roşu sângeriu. La fínele unei piese care vorbeşte despre nebunie, în care totul se întoarce cu fundul în sus şi chiar aşa se încheie, cu o lume răsturnată şi care nu mai este la locul ei, mesajul este clar, spun spectatorii. Kirill Serebrennikov a reuşit să arate lumea în care trăim, una răscolită de războiul din Ucraina.
Pe durata piesei care se întinde pe aproape 3 ore, cuvinte cheie au fost proiectate pe înaltul zid al Palatului Papilor - «epidemie» şi« război », un moment de actualitate într-o poveste de Cehov scrisă acum mai bine de 100 de ani.
Prin invitarea lui Kirill Serebrennikov, Festivalul de la Avignon și directorul festivalului Olivier Py, vor să arate că Europa, lumea liberă, rămân deschise, în continuare, pentru artiști ruși, pentru cultura rusă, bineînțeles, cu acest element critic care va rămâne veșnic – şi anume că Vladimir Putin nu este demn, de fapt, de marea cultură rusă. Este ceea ce spune la microfonul RFI scriitorul prezent de 30 de ani la Festivalul de la Avignon, Matei Vişniec:
"Directorul Festivalului de la Avignon, Olivier Py, a făcut acest gest în mod intenționat, pentru a spune că, în acest context al războiului din Ucraina, trebuie să facem diferența dintre marea cultura rusă și ideología lui Putin, că, artiști foarte mari, scriitori importanți ai umanității, precum Cehov, Tolstoi, Dostoievski, Gogol și alți scriitori pe care Rusia i-a dat – nu au nimic de a face cu ideología neoimperială impregnată de nostalgia sovietistă, de fascism și de comunism primitiv aș spune, de militarism și de neocolonialism. Deci, mari artiști ruși un au nimic de a face cu ceea ce Vladimir Putin comite acum: o oroare, un genocid, probabil, în Ucraina".
Un alt mesaj transmis de organizatorii festivalului, este tot unul ce ţine de actualitate. A fost un mesaj prin care s-a cerut eliberarea jurnalistului francez Olivier Dubois.
Directorul Festivalului, Olivier Py s-a remarcat, din 2013 încoace, de când dirijează cel mai mare Festival de Teatru din lume, prin faptul că a dorit să aducă în lumină actualitatea, a atenţionat asupra întâmplărilor prezente din viaţa noastră.
De această dată, organizatorii au ţinut să tragă un semnal de alarmă asupra situaţiei jurnalistului francez Olivier Dubois, reţinut de 15 luni în Mali.
Jurnalistul francez a fost reţinut pe 8 aprilie 2021 la Gao, în Mali, într-un moment în care se afla acolo pentru a realiza un reportaj.
Jurnalistul lucrează pentru Libération dar şi pentru Le Point. De atunci, el apărut în 2 video-uri în care susţine că este prizonierul unui grup care susţine islamul şi are legătură cu al-Qaïda.
Autorităţile din Mali dar şi cele franceze susţin că lucrează la eliberarea prizonierului.
De când jurnalistul a dispărut, RFI difuzează, în aceeaşi zi din lună, pe data de 8, un mesaj din partea familiei. Nu ştim dacă mesajul ajunge la Olivier Dubois, dar, părinţii, sora şi fratele său, îi trimit un mesaj de susţinere, lunar. O putem asculta pe Canèle, sora lui Olivier Dubois care, îi transmite susţinerea ei şi a întregului Festival de la Avignon: "Oraşul, marea, echipa Festivalului şi spectatorii te susţin şi se gândesc la tine. Cu ei, te ţinem pe afişe căci, de 15 luni, avem impresia că unora nu le pasă de eliberarea ta. Doar tu lipseşti, ostaticul absent al scenei".