Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Autoritatea pentru securitate alimentară, Franța: Există o legătură între carnea procesată și cancerul colorectal

medicii_din_franta_trag_un_semnal_de_alarma_si_fac_legatura_intre_inmultirea_cazurilor_de_cancer_de_nitritii_si_nitratii_care_se_gasesc_in_carnea_procesata.jpg

Medicii din Franța trag un semnal de alarmă și fac legătura între înmulțirea cazurilor de cancer, de nitriții și nitrații care se găsesc în carnea procesată.
Medicii din Franța trag un semnal de alarmă și fac legătura între înmulțirea cazurilor de cancer, de nitriții și nitrații care se găsesc în carnea procesată.
Sursa imaginii: 
pixabay

Medicii din Franța trag un semnal de alarmă și fac legătura între înmulțirea cazurilor de cancer, de nitriții și nitrații care se găsesc în carnea procesată. Mai multe asociații de consumatori și reprezentanți ai Ligii de luptă împotriva cancerului au cerut interzicerea unor aditivi alimentari care se găsesc în unele sortimente de mezeluri. Mari producători au început să-și adapteze produsele și să specifice pe ambalaj mențiunea "fără nitriți". Franța și Danemarca sunt țările care folosesc cei mai puțini aditivi în carnea procesată, din lume.

Agenția Națională pentru securitate alimentară din Franța afirmă că analiza datelor și studiile științifice apărute au plasat o serie de produse în categoria celor cu risc. Prezența nitraților și a nitriților a fost semnalată în compoziția unor mezeluri cum este de exemplu jambonul. Nitriții sunt considerați posibili factori cancerigeni.

Mezelurile au în compoziție nitriți care se folosesc pentru a crește termenul de valabilitate și pentru prevenirea dezvoltării unor bacterii patogene care stau la originea botulismului, o afecțiune neurologică gravă, mult mai rară odată cu progresele sanitare înregistrate. Si culoarea roz a produselor este determinată de acești compuși, spune Bernard Vallat – președintele Federației Franceze a procesatorilor industriali.

Pentru el, Franța, alături de Danemarca, este una din țările care folosește foarte puțini aditivi și că va continua să-i reducă.

Agenția Națională pentru securitate alimentară din Franța recomandă ca populația să fie cât mai puțin expusă acestui risc. Imediat după publicarea avizului, Guvernul de la Paris a anunțat lansarea unui plan de acțiune care vizează reducerea sau interzicerea folosirii aditivilor ce conțin nitrați în toate produsele alimentare pentru care acest lucru este posibil, fără impact sanitar. Acest document va fi pe masa executivului în toamna acestui an.

Richard Ramos este deputat Modem de Loiret iar el pledează de mulți ani pentru eliminarea completă a nitraților și nitriților din alimente.

Guvernul mai precizează că Franța respectă normele stabilite la nivelul Uniuniii Europene în domeniu și că unii indici sunt chiar sub valorile autorizate.

Statisticile arată că peste 18 mii de persoane își pierd viața în fiecare an în Franța din cauza cancerului colorectal.

Agenția Națională pentru securitate alimentară din Franța recomandă limitarea consumului de mezeluri la 150 de grame pe săptămână  și face un apel pentru o alimentație cât mai variată, din care să nu lipsească cel puțin 5 fructe și legume pe zi.