
Special Paris
Noua generație de spectacole: Teatru într-un spațiu virtual
Imagine din spectatolul de la Théâtre du Chatlet intitulat Room with a view, la care participa baletul Operei din Marsilia si artistul electro Rone. Spectacolul a fost recreat într-un spatiu virtual si va putea fi vizionat din septembrie 2022.

Cel care și-a imaginat un spectacol altfel, este Jérôme Chaumond - tânărul director adjunct al bătrânului Teatru Châtelet din Paris:
"Théâtre du Châtlet este o instituție a administrației pariziene, născută în 1862 deci, acum 160 de ani. Nu ne arătăm vârsta ci încercăm să fim cât mai exigenți artistic și cât mai inovativi. În 2019 am oferit compozitorului francez Rone – artist electro, posibilitatea de a derula un proiect cultural. El s-a asociat cu baletul național din Marseille iar împreună au decis să creeze un spectacol care pornește de la o carte, de la universul lui Alain Damasio, autorul volumului La Horde du Contrevent - un volum recompensat în 2016 pentru imaginarul din el. Tema cărții este prăbușirea, descompunerea unui spațiu iar ea a fost preluată în spectacol, care este unul, așadar, de dans. Spectacolul se numește Room with a view. Avem așadar un artist care nu are nicio legătură cu opera, cu teatrul cu spectacolul tradițional al instituției pe care o reprezint. Dar, ceea ce am dorit este să atragem un public nou, am dorit să inovăm și să inventăm o formă nouă de spectacol dar și să diversificăm oferta. După pandemie au fost reprezentații reale cu spectacolul Room with a View iar el a prins foarte bine – balerinii din Marseille dansează pe muzica electro a lui Rone. Ideea este ca teatrul să se apropie de om iar pentru noi este modalitate de a ne diversifica veniturile din spectacole. Acum, ideea de a face un spectacol paralel, într-un spațiu virtual, ea exista iar pandemia de Covid ne-a oferit timpul necesar pentru a crea efectiv spectacolul deoarece am lucrat cu artiști care, în mod normal, sunt foarte ocupați".
Gildas Dussauze este co-fondatorul societății franceze VRTUOZ care dă viață unor proiecte într-un spațiu virtual. El este cel care conduce acest proiect de spectacol la care au participat tinerii din baletul Operei din Marseille și Rone. Au fost, oare, greu de convins artiștii?
Gildas Dussauze: "Nu, nu a fost foarte complicat. Ne-a ajutat criza sanitară care, a oprit orice activitate. Iar acest timp ne-a permis să ne imaginăm și să creem într-un context cu totul diferit, pe o scenă virtuală. De fapt de aici a plecat totul, cum poate să coexiste o scenă fizică și una virtuală".
Iar Marius Preda este conferențiar, profesor și cercetător la Ecole Télécom SudParis, expert în conținut grafic 3D. El a lucrat cu echipa de la VRTUOZ pentru a da viață proiectului Room with a view, dar în spațiul virtual. Pentru el proiectul putea fi făcut în două maniere: crearea unor avataruri, a unor personaje care seamnănă cu balerinii din corpul Operei din Marseille. Iar acest avatar ar fi putut reproduce mișcarea corpului dar nu poate reda emoția unui corp real, atunci când dansează. Astfel că decizia finală a fost crearea spectacolului pornind de la balerinii adevărați iar întregul spectacol a fost reprodus 3D într-o lume complet virtuală.
Din septembrie, acest spectacol poate fi vizionat, prin intermediul platformei Teatrului Chatelet din Paris.