
Special Paris
Festivalul de Teatru de la Avignon: Nebunia e permisă
remy_bottin_si_sebastien_el_fassi_joaca_in_spectacolul_doi_barbati_goi_in_cadrul_festivalului_de_teatru_de_la_avignon_iar_aici_isi_promoveaza_spectacolul_pe_strazile_orasului.jpg


46 de spectacole în secțiunea IN și aproape 1.600 în secțiunea OFF pot fi văzute în cadrul Festivalului de Teatru de la Avignon, în această ediție 2022.
Oferta este generoasă, publicul numeros. Temele abordate sunt extrem de diverse, după cum povestesc actorii și realizatorii spectacolelor pe care i-am întâlnit la Avignon.
"Punem în scenă un spectacol solo, cu o fată clown. Spectatorul va călători cu acest clown, prin toate stările sale pentru ca la final să plecăm mult mai lejeri deoarece, în timpul spectacolului aruncăm totul pe apa sâmbetei și ne simțim foarte bine. Este un spectacol lejer, este pentru copii, pentru adulți, chiar și pentru animale", explică la microfonul RFI un tânăr actor.
Ceva mai departe, pe o străduță din Avignon observ doi bărbați care se plimbă desculți și sunt înfățurați în cearceaf: "Noi suntem grupul 13 revês și jucăm la Thêatre d’Etincelles spectacolul intitulat 'Doi oameni goi'. În ea există doi bărbați goi. Este o poveste absurdă dar cu o scriitură foarte fină și inteligentă ce îi aparține lui Sébastien Thiery – recompensat în 2009 cu un premiu Moliere pentru cel mai bun spectacol comic. Există în 'Doi oameni goi' foarte multe teme, glumim foarte mult – una dintre teme este homosexualitatea și care îi este locul într-o companie. Si da, suntem goi pe scenă, nu tot timpul dar în mare parte. Dar, o facem sublit, nu zgâriem ochii".

"Astronaut este povestea unui băiat căruia i se spune că tatăl său este în cer astfel că micuțul își dorește să devină astronaut și își construiește viața inspirându-se din aventurile extraordinare ale astronauților – de la Iuri Gagarin la Thomas Pesquet. Sunt aventuri în care micuțul întâlnește oameni extraordinari. Apoi înțelege că nu toată lumea poate să fie astronaut. Este un spectacol care vorbește despre cum ne construim cu vise iar apoi, când nu ajungem să le realizăm, ce devin ele", povestește Cyril Garnier, cel care a scris și de asemenea joacă în piesa "Astronautul", o poveste autobiografică după cum mărturisește el.

Spectatorii sunt numeroși anul acesta, după doi ani de restricții sanitare.
Claudia vine din Germania, an de an, pentru a vedea spectacolele de la Avignon: "Venim în fiecare an și bineînțeles, ne-a lipsit în ultimii 2 ani. Anul trecut am venit chiar dacă a fost un pic penibil căci a trebuit să purtăm măștile sanitare. Dar, ne-am bucurat că avea loc festivalul iar acum, practic, repornește la întreaga capacitate. Este ceva mai puțină lume decât era cazul înainte de pandemie. Am văzut deja o piesă, este vorba de 'Contrabasul' de Patrick Süskind. Ne-a plăcut dar ne dorim să vedem și alte spectacole. Rămânem la Avigon pentru 3 săptămâni și vrem să vedem cât mai multe piese vom putea".

Cristophe a venit, în ultimii 5 ani, de la Nisa la Festivalul de la Avignon, împreună cu prietena sa: "Venim în special pentru spectacolele din secțiunea OFF. Ne bucurăm că în 2022 festivalul are loc, după 2 ani de restricții. Încercăm să asistăm la 2-3 piese pe zi, timp de 3 zile. Ne facem o plăcere. În OFF există mai bine de 1.500 de spectacole astfel că ne este greu să alegem. Dar, la Avignon, așa cum vedeți lumea este relaxată și putem cere sfaturi, spre exemplu dacă suntem la un bistrô, ne întrebăm vecinul de masă ce piesă i-a plăcut. Ideea este să ne amuzăm, noi suntem mai degrabă pentru dramaturgie decât pentru comedie. Dar, am încercat să fim destul de echilibrați și am așezat în program și comedie".

Pe străzile din Avignon am regăsit foarte mulți turiști străini dar, sunt și mulți francezi care vin special pentru festival: "Venim din apropiere de Cannes pentru a vedea un spectacol din secțiunea IN – seara aceasta am prevăzut să vedem 'Călugărul negru' – al lui Kirill Serebrennikov. Apoi, am rezervat mai multe spectacole din secțiunea OFF. În fiecare an facem un pelerinaj în OFF, ne bucurăm de reprezentații iar apoi ne plimbăm pe aceste străduțe strâmte care înconjoară Palatul Papilor. Gustăm ambianța teatrului din OFF în Avignon. Ce este interesant la Avignon este că putem să vedem lucruri foarte variate – dans, un solo, un spectacol muzical, piese mai clasice ori mai moderne. Este foarte interesant să vedem cât mai variat".

Christine vine aici de 10 ani, din Elveția, cu întreaga familie pentru a vedea câteva piese. Este puțin încurcată căci găsește greu bilete la spectacolele pe care dorește să le vadă: "Cel mai greu, la Avignon este să faci o alegere dar și să găsești bilete. Noi venim din Elveția, știam că astăzi se va juca 'Iphigénie' și am încercat să găsim bilete. Nu a fost posibil să le cumpărăm pe internet astfel că încercăm să le cumpărăm direct de la Opera din Avignon, aici unde se joacă spectacolul semnat de viitorul director al Festivalului de Teatru din Avignon, Tiago Rodrigues. Ca preț, spectacolele sunt ceva mai ieftine decât în Elveția dar, per total, avem nevoie de un buget considerabil pentru a putea asista și la piese, pentru a acoperi și hotelul, restaurantul dar, este maniera noastră de a susține lumea spectacolului".