Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franța, Gironde: Aproape 20.000 de hectare arse, peste 34.000 de persoane evacuate, sute de pompieri epuizați

Ȋn Franța, au ars aproape 20.000 de hectare și peste 34.000 de persoane au fost evacuate într-o săptămână. Aproximativ 2.000 de pompieri sunt mobilizați în partea de sud-vest, zona cea mai afectată de incendii. 68 de departamente sunt în alertă de cod portocaliu de caniculă și vijelii. Președintele Emmanuel Macron a anunțat că miercuri se va deplasa în Gironde. 

Canicula se deplasează din partea sud-vest spre estul Franței. Ȋn aproape întreaga țară sunt anunțate ploi puternice și vijelii. Ȋn departamentul Gironde, din sud-vest, au ars peste 19.300 de hectare de vegetație uscată. Fumul și cenușa împraștiate de vânt au ajuns până la Bordeaux. La Teste-de-Buch, lângă Arcachon, peste 6.500 de hectare au fost distruse iar alte 12.800 în perimetrul de la Landiras, în sudul departamentului.

Cei 2.000 de pompieri care se luptă de mai bine de o săptămână cu flăcările sunt epuizați. Alexandre, căpitan de pompieri în Departamentul Eure-et-Loire, a explicat la microfonul RFI ce presupune misiunea lor, aceea de a "ataca focul".

"Ȋn propagarea unui incendiu sunt mai mulți factori de care trebuie să ținem cont. Aici, suntem într-un loc secetos, terenul este foarte arid, temperaturile sunt foarte ridicate, terenul este plat, ceea ce va accelera incendiul. Ȋn plus, vântul complică intervenția. Mai mult, nu avem aceeași direcție a vântului în fiecare zi, cu un incendiu care se extinde. Ȋn principiu, noi participăm la "atacul focului"  cu bariere care întârzie propagarea flăcărilor, pe care le punem înaintea focarelor. « Atacul focului « înseamnă că este o acțiune prin care poziționăm camioanele cât mai aproape posibil de zonele active și de a le stinge cât mai devreme posibil. La capătul a 4 zile foarte intense, oboseala începe să se resimtă, dar rămânem hotărâți și datorită acestei solidarități de care au dat dovadă persoanele care locuiesc în regiune, am avut parte de foarte multă atenție și de multă solidaritate", mai spune acesta.

Președintele Emmanuel Macron va fi prezent în Gironde pentru a discuta cu autoritățile și cu localnicii. Ȋntr-o săptămână, peste 34.000 de persoane au fost evacuate. Animalele de la Grădina Zoologică din Arcachon au fost deplasate la o altă grădină zoologică din apropiere. 360 de animale, din totalul de 850 au fost evacuate în convoaie speciale. Autoritățile locale spun că animalele de talie mare care nu au putut fi transportate sunt în afara oricărui pericol. Un prim bilanț arată că 12 animale nu au supraviețuit din cauza căldurii.

Cinci campinguri de lângă Duna lui Pilat au fost evacuate. Vorbim de peste 6.000 de turiști. ”Este o durere în inimă”, spune Patrick Davet, primarul din localitate. "Economic, va fi foarte greu nu numai pentru ei, ci și pentru comună", mai completează acesta.

Un bărbat este reținut și este cercetat în legătură cu posibila sa implicare în declanșarea incendiului de la Landiras. Noi focare ar putea apărea în orice moment pentru că, spun autoritățile, pericolul nu a trecut.Temperaturile extreme au depășit record după record. Pentru a treia oară în istorie, temperatura a depășit 40 de grade la Paris, unde s-au înregistrat 40,5 grade. Ȋn Bretania, la Brest au fost 39,5 grade Celsius iar la Rennes 40,5 grade, 37 la Nantes, sunt doar câteva dintre orașele de pe harta caniculei.

Activitățile economice sunt direct afectate iar agricultorii se tem pentru recoltele lor. Mai mult, consumul de energie pe caniculă crește, ceea ce duce la costuri și mai mari.

Olivier Tricon, viticultor, este nevoit să se adapteze condițiilor și să găsească soluții pentru eficientizarea activităților: "Ȋncepem la 5.30 dimineața, cu o temperatură cum a fost în această după-amiază, de 39 de grade Celsius, nu lucrăm pentru că toate mașinile noastre sunt afectate și vor consuma și mai mult. Tractoarele noastre consumă mult, pot consuma și 20 litri/oră. Dacă veți coborî 10 minute din tractor pentru că aveți o piesă de reparat sau ceva de manevrat, sunteți nevoit să coborâți, atunci oprim tractorul și aveți 3-4 litri pe care îi economisiți rapid. Mașinile pe care le folosim în pivnițe pentru a filtra vinul le punem în funcțiune noaptea, încercăm să administrăm cât mai bine întreprinderea noastră", spune Olivier Tricon, președintele Confederației micilor întreprinzători.

Analiștii financiari sunt de părere că efectele caniculei se vor resimți la nivelul producției și al consumului. Și cum episoadele de caniculă se vor intensifica este de așteptat ca nota de plată finală să crească.