Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franța: Fumul incendiilor din partea de sud-vest a țării a ajuns până la Paris

mirosul_de_ars_provenit_de_la_incendiile_inregistrate_de_pe_12_iulie_in_gironde_in_s-v_frantei_si_care_au_distrus_zeci_de_mii_de_hectare_a_fost_resimtit_si_la_paris.jpg

Mirosul de ars provenit de la incendiile înregistrate, de pe 12 iulie în Gironde, în S-V Frantei si care au distrus zeci de mii de hectare, a fost resimtit si la Paris si în alte zone ale Frantei.
Mirosul de ars provenit de la incendiile înregistrate, de pe 12 iulie în Gironde, în S-V Frantei si care au distrus zeci de mii de hectare, a fost resimtit si la Paris si în alte zone ale Frantei.
Sursa imaginii: 
AP Photo/Francois Mori

La Paris s-a simțit un ușor miros de fum iar cerul a devenit gri din cauza maselor de aer care au transportat particule de cenușă la mai bine de 500 de km de locul de producere a incendiilor. Departamentul Gironde și zonele din jur se confruntă de mai bine de o săptămână cu incendii de mare amploare. Peste 20.000 de hectare au ars iar 37.000 de persoane au fost evacuate. 

Ȋntr-una din cele mai călduroase zile din istorie, în care s-a trecut de bariera de 40 de grade Celsius, Parisul a fost acoperit de un cer ușor gri, în care s-a simțit miros de fum. Vântul a transportat particule de cenușă din zona incendiilor de vegetație produse în partea de sud-vest a Franței.

Pe rețelele de socializare au apărut poze și mărturii legate de calitatea aerului parizian și de mirosul de lemn ars. Prefectura de poliție din Paris a transmis pe twitter un mesaj prin care a  recomandat populației să nu blocheze zonele de acces pentru pompieri și să apeleze doar în cazul în care se declanșează vreun incendiu.  

Airparif, observatorul calității aerului din regiunea pariziană a precizat că ''sunt niveluri de particule în Ile-de-France care ar putea fi legate de masele de aer încărcate cu particule rezultate din focurile din Gironde, asociate, la scară locală, cu alte incendii. ''

De asemenea, pericolul de poluare atmosferică nu poate fi îndepărtat. Ȋn caz de expunere prelungită la aceste particule pot apărea tulburări respiratorii și cardiovasculare. Din cauza schimării de direcție a vântului același fenomen s-a simțit și în alte regiuni ale Franței, cum este cazul departamentului Haute-Vienne, din partea central-vestică a țării.

Prin comparație, același fenomen se produce și atunci când vântul transportă la distanțe foarte mari nisip din Sahara.