
Special Paris
Franța, SUA, Germania, Japonia și Marea Britanie acordă un răgaz Ucrainei pentru a-și achita datoria
Militari ucraineni pot fi observati într-un restaurant din regiunea Donetk, 20 iulie 2022. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavov a declarat presei ca Rusia si-a extins operatiunea militara speciala spre Herson si Zaporijea dar si spre alte teritorii.

Economia ucraineană s-a prăbușit de la începutul războiului iar produsul Intern Brut ar putea scădea, anul acesta, cu 45%, potrivit estimărilor făcute de Banca Mondială, în luna iunie.
În acest context de criză excepțională, Kiev a cerut, miercuri, creanțierilor săi, să fie de acord cu o amânare a plăților. Obiectivul este de a utiliza resursele existente, pentru cheltuieli prioritare, ce au legătură cu războiul, potrivit unui comunicat al Ministerului de Finanțe din Ucraina.
În afara celor 5 state semnatare, mai sunt alți 15 semnatari care au statut de observator. Adică, susțin inițiativa dar nu sunt creanțierii Ucrainei.
Totalitatea acestor state fac parte și din Clubul de la Paris, un grup de creanțieri care ajută statele ce înregistrează datorii. Dar, cum în acest grup, creat în 1956, se regăsește și Rusia era imposibil să fi fost găsit un consens vizavi de datoria Ucrainei, în interiorul lui.
Măsura i-ar permite Ucrainei să economisească cel puțin 3 miliarde de dolari în următorii 2 ani, potrivit unui calcul făcut de agenția Bloomberg.
Pe front, șeful diplomației rusești, Serghei Lavrov, afirmă că obiectivele militare ale Rusiei nu se limitează doar la estul Ucrainei dar vizează și “alte teritorii”.
În afară de teritoriile Donețk și Lugansk, mai există și regiunile Kherson și Zaporijea, în sud, a detaliat Serghei Lavrov, presei rusești.
În martie, Moscova spunea că dorește să se concentreze pe Est, după ce a eșuat să obțină Kievul.
Ministrul de Externe avertizase că dacă Occidentul va continua să furnizeze Ucrainei arme cu rază lungă de acțiune, obiectivele geografice ale Rusiei vor evolua.
Rușii vor sânge, nu negocieri – a reacționat șeful diplomației ucrainene, care, a cerut noi sancțiuni la adresa Moscovei dar și o accelerare a livrărilor de arme.
Iar liderul de la Ankara, Recep Tayyip Erdogan speră, în continuare, să fie încheiat un acord cu Rusia și Ucraina în chestiunea exportului de cereale ucrainene, scrie presa turcă. Președintele Turciei s-a întors de la Teheran unde s-a întâlnit cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin și cu cel iranian, Ebrahim Raïssi.
Recep Tayyip Erdogan spune că “există un memorandum pe care dorește să îl transforme în acord, săptămâna aceasta și speră ca el să fie pus în practică în zilele următoare, de la un centru de coordonare situat la Istanbul”.
O nouă reuniune a unor experți militari din Rusia, Ucraina, Turcia și o delegație a Națiunilor Unite a fost anunțată la Istanbul, pentru săptămâna aceasta dar fără ca ea să fie confirmată ulterior.
În altă ordine de idei, Moscova cere ONU să intervină pentru a facilita exportul de cereale din Rusia. Exporturile agricole sunt încadrate prin intermediul sancțiunilor occidentale.
Marți, în vizită la Teheran, președintele rus, Vladimir Putin, a cerut ca diverse restricții occidentale ce există la adresa Moscovei să fie ridicate pentru a permite un acord asupra exporturilor ucrainene.
Pentru moment, Moscova nu vede sensul unor discutii cu Kievul. În situația actuală nu are niciun sens să avem negocieri cu Kievul pentru a pune punct ofensivei din Ucraina, a comentat șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov.