Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Președinta Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde: ''Orizontul economic se întunecă'' în zona euro

presedinta_bancii_centrale_europene_christine_lagarde._.jpg

Presedinta Bancii Centrale Europene, Christine Lagarde
Presedinta Bancii Centrale Europene, Christine Lagarde
Sursa imaginii: 
AP Photo/Michael Probst

Banca Centrală Europeană a anunțat creșterea ratei dobânzilor, pentru prima oară după mai bine de 10 ani. Decizia acestui important organism bancar are la bază evoluția inflației, războiul din Ucraina și criza energetică.

Președinta Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde a declarat că ''orizontul economic se întunecă'' în zona euro, adaugând că în acest an mai pot urma și alte majorări.

Demisia prim-ministrului italian, Mario Draghi, posibila întrerupere a livrărilor de gaz rusesc și evoluția monedei euro sunt factori care ar putea influența viitoarele decizii ale acestui organism financiar .''Suntem foarte atenți'' la energie și, în particular, la gaz din cauza impactului asupra prețurilor pentru electricitate și a inflației, a adăugat Christine Lagarde.

Rata dobânzilor a crescut cu 50 de puncte de bază, de la -0,50% la zero. Au fost majorate și ratele dobânzii la operațiuni de refinanțare. Banca Centrală Europeană a anunțat și un nou instrument care va proteja statele cele mai fragile în fața atacurilor speculative. Viitoarea reuniune a consiliului guvernatorilor BCE va stabili condițiile de acces la acest instrument.

Profesorul de economie Grégory Verlan a explicat la microfonul RFI ce înseamnă creșterea dobânzilor și revizuirea politicii monetare a Băncii Centrale Europene: ''Ideea de a constrânge accesul la credite reprezintă încercarea de a limita creșterea cererilor, costurile împrumuturilor imobiliare vor fi mai mari, dar știm deja de ceva vreme că sunt puțini cei care pentru prima oară pot achita un credit imobiliar. Ideea de a restrânge accesul celor care au nevoie de un credit pentru a-și cumpăra ceva va avea un impact, este posibil, dar nu neapărat. Este foarte probabil că vor fi mai puține proiecte care pot fi finanțate.

Deci, dacă doritorii nu sunt capabili să împrumute mai mult, restrângerea politicii monetare în acest caz va fi contraproductivă. Suntem în fața următoarei situații. Toate întreprinderile care depind de cererea internă în zona euro se vor găsi în fața unei cereri în scădere. Toate companiile care depind de cererea de pe piața internațională, ei bine, restrângându-se politica monetară va fi un impact asupra accesului la credite, se va limita creșterea costurilor în zona euro și deci se va îmbunătăți competitivitatea prețurilor pentru exporturi.'' 

Sunt și semne bune legate de evoluția economiei din zona euro determinate, în special, de ridicarea restricțiilor sanitare și de reluarea activitaților în domeniul turismului. Decizia Băncii Centrale Europene de majorare a ratei dobânzilor încheie o eră de politică monetară considerată de analiști ''generoasă'', care a permis sprijin economic pentru depășirea crizelor din ultimii ani.