Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


În ce lume mai privim un spectacol de teatru?

odata_cu_pandemia_de_covid-19_asistam_la_o_explozie_de_experimente_teatrale_in_lumea_virtuala_spune_experta_in_teatru_anglofon_de_la_universitatea_din_avignon_cyrielle_garson.jpg

Odată cu pandemia de Covid-19, asistăm la o explozie de experimente teatrale în lumea virtuală, spune experta în teatru anglofon de la Universitatea din Avignon, Cyrielle Garson.
Odată cu pandemia de Covid-19, asistăm la o explozie de experimente teatrale în lumea virtuală, spune experta în teatru anglofon de la Universitatea din Avignon, Cyrielle Garson.
Sursa imaginii: 
Le Grenier à Sel, Avignon

Cyrielle Garson este conferențiar în teatru anglofon contemporan la Universitatea din Avignon. Am întâlnit-o la Festivalul de Teatru de la Avignon, la o dezbatere în care era întors pe toate fețele pământești practicile teatrale în era spațiilor virtuale. Ea și-a început prezentarea adresând întrebarea: «Dacă pentru Shakespeare lumea întreagă e un teatru, ce ar fi fost pentru el metavers?" . Zeci de curioși, extrem de interesați, au venit la prezentarea ei – în care a vorbit, de altfel, foarte mult despre experiența personală. Cum a resimțit ea teatrul la care a asistat, ori chiar a fost actor, în lumea virtuală. 

Cyrielle Garson mărturisește că este un om impresionat de teatrul real și totuși a decis să experimenteze și un teatru altfel: "Odată cu pandemia, teatrul în sine a fost oprit. Dar, a explodat numărul happening-urilor, să le denumesc așa, în lumea virtuală. Adică, artiști cunoscuți și mai puțin cunoscuți s-au decis să experimenteze acest spațiu de joacă. Până în acest moment, puteam vorbi de o artă cu totul minoritară. Nu a existat nicio frontieră din punct de vedere geografic, cu ori fără casca specială, a existat un acces la aceste experimente. Acum, la ora actuală, nu există în metavers o platformă specială pentru teatru.

Profesioniștii din sectorul teatrului, din Canada ori din Statele Unite, utilizează, în schimb, diverse platforme care nu au fost concepute pentru teatru dar în care și-au găsit un loc pentru a face teatru. Mă aflu în sufrageria persoanlă, îmi pun casca pentru a putea intra în acest spațiu, iar în doar câteva secunde sunt transportată într-un spațiu creat de artiști. Nu mai există nicio lege a fizicii, a gravitației, pot să zbor dacă doresc – dacă cel care a creat spectacolul dorește acest lucru. Pot vorbi cu cine doresc. Este o experiență incredibilă. Actorii joacă tot de la ei de acasă, prin intermediul unei căști speciale. Totul este în direct, nu este o înregistrare. Iar eu pot avea un rol principal, iar pentru așa ceva trebuie să achit un bilet Premium ori, un rol mai pasiv, adică nu va trebui să intervin prea mult, dar ea contează și face parte din spectacol".

Cristina Teacă: Cine sunt spectatorii? Oameni care merg, în realitate la teatru, ori nu deschis ușa vreunei astfel de instituții… de pe pământ?

Cyrielle Garson: “Prin intermediul realității virtuale putem descoperi noi forme teatrale iar ulterior există chiar și o discuție în jurul piesei. Adică, urmărim spectacolul – durează undeva la 50 de minute, o oră, iar apoi, avem o zonă de decompresiune în care putem să ne întreținem cu artiștii. Practic, a fost creată chiar o lume pentru intervalul de după spectacol. Iar în această lume, aflăm ceva mai multe despre spectacol, putem pune întrebări, putem descoperi cine este publicul – iar răspunsul este că în general regăsim persoane care nu merg, prea des, la teatru”.

Cristina Teacă: Cum decurge practic o astfel de experiență?

Cyrielle Garson: "Odată ce am intrat pe o platformă, ne alegem un avatar. Este un personaj animat care, de obicei este diferit față de propria persoană. Dar, putem alege să ne recreem, aproximativ, în acest spațiu. Ori, putem alege să fim un copil, să avem ori nu de gen, ne putem alege mărimea, putem să fim un monstru. Dacă am ales să fim un copil, perspectiva va fi cea a unui copil, asupra spectacolului. Apoi, în alte spectacole, putem fi toți la fel ori toți diferiți. În ultimul spectacol pe care l-am văzut, am putut fi doar 3 spectatori, cu toții eram extratereștii. Deci, jucăm și un rol, ca și spectatori".

Cristina Teacă: Trebuie să plătiți un bilet? E accesibil prețul?

Cyrielle Garson: "Nu este foarte scump. În general costă 5 ori 10 euro. Dar, oricum, este mai ieftin decât o piesă de teatru în lumea reală. Acum, în ceea ce mă privește, eu iubesc foarte mult teatrul real, din viața reală. De aceea avem un dubiu inițial. Dar, în timpul pandemiei am fost impresionată de acest tip de spectacol. Acela a fost momentul în care s-a dezvoltat într-atât de mult ideea încât acum, există chiar festivaluri de teatru în lumea virtuală. Cred că potențialul este enorm iar scopul nu este neapărat de a repeta ceva ce există deja ci de a face noi lucruri, de a inventa cum va fi acel tip de teatru. Nu va fi teatrul din viața reală ci va fi, pur și simplu, o altă formă de teatru. Un hibrid".