Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franța: 88 de departamente în alertă din cauza secetei, fenomen agravat de temperaturile caniculare

In_franta_seceta_accentuata_a_cuprins_cea_mai_mare_parte_a_tarii_.jpg

In_franta_seceta_accentuata_a_cuprins_cea_mai_mare_parte_a_tarii
In_franta_seceta_accentuata_a_cuprins_cea_mai_mare_parte_a_tarii
Sursa imaginii: 
AFP - OLIVIER CHASSIGNOLE

Ȋn Franța, 88 de departamente sunt în stare de alertă din cauza secetei accentuate de temperaturile caniculare si de incendii. Ȋn multe regiuni, autoritățile locale fac un apel către populație de a reduce consumului de apă și anunță restricții.

De la Côte-d’Armor și până în Var, traversând Moselle și Aude, prefecturile au decretat stare de alertă din cauza secetei. Ȋn Pays de la Loire și Poitou-Charante locuitorii trebuie să facă față unor retricții de apă. S-a interzis udarea plantelor din grădini în timpul zilei pentru a proteja rezervele de apă în continuă scădere din cauză lipsei de precipitații. Fenomenul este considerat excepțional prin amploare pentru această perioadă a anului și din estimărilor făcute de meteorologi va mai dura.

O situație particulară se înregistrează în zonele de sud-vest și din sud unde recent au ars peste 24.000 de hectare de vegetație. Aici, pe lângă secetă se impune declanșarea unor operațiuni ample de împădurire care să protejeze zona.  

Expert în domeniul forestier în Landes, Jacques Hazera, explică la microfonul RFI, de ce împădurirea artificială este mai complicată și mai lungă în zonele care au ars: ‘’Ȋn majoritatea cazurilor, reîmpădurirea după un incendiu se face spontan și natural, cenușa rămasă după incendiu este un fertilizant, deci semințele se pot dezvolta generând plante mici. Deci o împădurire naturală cu semințe de la arbori adulți, indiferent de suprafață, 10 hectare sau 20.000 de hectare, se va face în 5 ani, asta dacă aș fi pesimist, sau mai degrabă în 3-4 ani. Apoi, dacă este o împădurire artificială, atunci este mult mai complicat și mai lung pentru că trebuie mobilizate echipe, tractoare, pluguri. Covorul vegetal are nevoie de apă, deci dacă este secetă, dacă solul este uscat, indiferent dacă sunt copaci mai mari sau mai mici, totul va avea de suferit. Seceta este o constrângere suplimentară, mai ales dacă este accentuată. ‘’

Seceta devine alarmantă și în zonele montane. ‘’Deficitul de precipitații se adaugă lipsei de zăpadă, un deficit considerat istoric pentru această perioadă a lunii iulie, ceea ce face ca situația să fie ‘’alarmantă’’ în Isére, la nivelul apelor superficiale'', se precizează într-un comunicat.  

Ȋn regiunea pariziană, în peste 60 de comune nivelul apei din bazine a scăzut. Și aici prefecturile au decretat stare de alertă din cauza secetei.