Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Nord Stream 1: Gazprom reduce drastic livrările de gaz spre Europa

nord stream

O schemă a rețelei Nord Stream desenată pe un container care se afla lânga gazoductul Nord Stream 1 la Lubmin, Germania, 20 iulie 2022.
Sursa imaginii: 
AP Photo/Markus Schreiber

Ucraina speră să reia "începând de săptămâna aceasta" exportul de cereale în timp ce Moscova anunță că diminuează debitul de gaz livrat Europei.

Gigantul rus Gazprom anunță că va reduce drastic, de miercuri, livrările de gaz rusesc spre Europa, prin intermediul gazoductului Nord Stream. Motivul invocat – mentenanța ce trebuie făcută unei noi turbine. 

Practic, gazoductul va livra doar 20% din capacitatea sa, față de 40% din prezent.  

Ministrul german al Economiei a precizat că nu există niciun motiv tehnic pentru a scădea volumul de gaz. Berlinul crede că este vorba de un pretext și că avem de a face cu o decizie politică, pentru a face presiune asupra Occidentului, în cadrul conflictului cu Ucraina.

În iunie, Rusia a mai diminuat volumul livrărilor, pe motiv că acest gazoduct nu poate funcționa normal fără o turbină aflată în reparații în Canada și care nu putea să revină în Rusia din cauza sancțiunilor occidentale impuse Mocovei ca urmare a invaziei Ucrainei.

De atunci, Germania și Canada s-au înțeles să trimită echipamentul necesar în Rusia dar, turbina nu a fost încă livrată. Președintele rus, Vladimir Putin avertizase că gazoductul va funcționa la doar 20% din capacitatea sa, din această săptămână deoarace o nouă turbină va intra în reparații. 

Potrivit Gazprom, Nord Stream 1 are o capacitate de167 de milioane de metri cubi de gaz, pe zi. De miercuri, gazoductul va distribui doar 33 de milioane de metri cubi, pe zi. Nord Stream 1 leagă Rusia de Germania, prin Marea Baltică. Conducta este strategică pentru alimentarea cu gaz a europenilor. 

În paralel,  exportul de cereale blocate în Ucraina de la începutul invaziei rusești, pe 24 februarie, ar trebui să se reia săptămâna aceasta, declară ministrul ucrainean al infrastructurii.

Un acord a fost încheiat pe 22 iulie, la Istanbul, între Kiev, Moscova și Turcia, sub egida Națiunilor Unite.

Rusia a afirmat, luni, că bombardamentele din Odesa au vizat obiective militare și că nu vor bloca cu nimic exportul de cereale. Moscova susține că a distrus, în acest port situat în sudul Ucrainei, rachete furnizate Kievului de Statele Unite.

Bombardamentele de la Odesa au vizat strict infrastructură militară, susține purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Dmitri Peskov.

Ministrul ucrainean al Infrastructurii a cerut garanților din acord, Turciei și Națiunilor Unite, să garanteze securitatea convoaielor ucrainene. Acordul prevede culoare securizate pentru circulația în Marea Neagră a navelor de mărfuri.

Înțelegerea prevede exportul a 20 până la 25 de milioane de tone de cereale blocate în Ucraina dar și facilitatea exporturilor agricole rusești.