Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cereale: Activitatea a fost reluată în porturile ucrainene

fermieri_pot_fi_observati_pe_un_camp_situat_la_10_km_de_front._un_crater_a_fost_format_dupa_un_bombardament_rus_dnipropetrovsk_4_iulie_2022_ucraina.jpg

Fermieri pot fi observati pe un câmp situat la 10 km de front. Un crater a fost format dupa un bombardament rus, Dnipropetrovsk, 4 iulie 2022, Ucraina
Fermieri pot fi observati pe un câmp situat la 10 km de front. Un crater a fost format dupa un bombardament rus, Dnipropetrovsk, 4 iulie 2022, Ucraina
Sursa imaginii: 
AP Photo/Efrem Lukatsky

Activitatea a fost reluată în trei porturi ucrainene care se vor ocupa de exporturile de cereale, în baza acordului semnat între Kiev și Moscova. A fost deschis și centrul de coordonare a exporturilor ucrainene, pe Marea Neagră. Între timp, în Europa și în Statele Unite, "piețele vor continua să fie agitate, până când navele cu cererale vor ieși cu bine din Ucraina, cu un ritm estimat la 4 milioane de tone pe lună" – după cum explică principala asociație a producătorilor și exportatorilor din Ucraina.

Centrul este instalat în cadrul Academiei Militare și este format din reprezentanți ai Rusiei, Ucrainei, ai Națiunilor Unite și ai Turciei, atât militari cât și civili.

Acest centru se ocupă de inspectarea navelor care transportă cereale, la plecarea din Ucraina dar și la sosirea în Istanbul, pentru a se asigura că ele nu transportă nimic altceva în afara cerealelor – deci nu armament.

În aceste porturi există aproximativ 25 de milioane de tone de cereale, în special grâu. El este blocat ca urmare a invaziei rusești a Ucrainei, de pe 24 februarie.

Potrivit ministrului turc al Apărării, convoaiele vor pleca din porturile Odesa, Chornomorsk și din portul Yuzni iar primele nave sunt pregătite pentru a putea pleca.

Acordul ce permite exportul cerealelor ucrainene este valabil timp de 120 de zile de la semnarea lui, pe 22 iulie.

Marina ucraineană afirma miercuri dimineață, că mai sunt necesare, în continuare, ca eforturi să fie făcute pentru asigurarea securității convoaielor.

Guvernul ucrainean speră ca primele nave să poată să plece săptămâna aceasta din porturile de la Marea Neagră.

Activitatea a fost reluată în portul Odesa, Chornomorsk și în portul Pivdenny, a anunțat marina ucraineană.

Kievul și Moscova s-au pus de acord, la Istanbul, sub egida ONU, să permită exportul a 25 de milioane de tone de cereale blocate în porturile ucrainene.

Responsabilii ucraineni au repetat că nu au încredere că Moscova va asigura securitatea convoaielor și amintesc de bombardamentele rusești produse sâmbătă, asupra portului Odesa.

Guvernul de la Kiev a precizat că vor fi deminate doar culoarele necesare pentru realizarea exporturilor.

De partea sa, Kremlinul susține că nu vede obstacole în reluarea exporturilor.

Pe front, la periferia Herson, un pod foarte important a fost parțial distrus și nu mai poate fi utilizat.

Cei care au bombardat podul fac viața dificilă populației locale, a precizat un responsabil al acestei provincii. Este o zonă esențială pentru agricultura ucraineană și este o regiune limitrofă peninsulei Crimeea, anexată de Moscova în 2014.

Iar în Estul Ucrainei, Donbass a fost miercuri teatrul unor lupte intense.

Între timp, Gazprom a redus livrările de gaz prin intermediul Nord Stream.

Grupul italian ENI a anunțat că livrările sunt limitate la 27 de milioane de m3, de miercuri, comparativ cu 34 de milioane de m3 cât s-a transportat în ultimele zile.  

Luni, Gazprom a anunțat că va diminua livrările cotidiene prin intermediul Nord Stream pe motiv că trebuie să facă mentenanță la o turbină.

Europenii acuză Moscova că utilizează gazul ca armă economică și politică. 

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului afirmă că "procesul de mentenanță a aparatelor tehnice a devenit foarte dificil, din cauza sancțiunilor adoptate de Europa" și a asigurat că "Gazprom livrează atât cât este necesar și cât este posibil".

Pentru a fi evitate eventuale penurii ce s-ar putea înregistra la iarnă, cele 27 de state europene s-au pus de acord asupra unui plan pentru a reduce, între august 2022 și martie 2023, consumul de gaz cu cel puțin 15% comparativ cu media ultimilor 5 ani, pentru această perioadă.