Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mohammed ben Salman, controversatul prinţ moştenitor al Arabiei saudite, primit la Palatul Elysée

macron_khashoggi.jpg

Emmanuel Macron si printul mostenitor al Arabiei saudite Mohammed ben Salman, 4 decembrie 2021.
Emmanuel Macron si printul mostenitor al Arabiei saudite Mohammed ben Salman, 4 decembrie 2021.
Sursa imaginii: 
Reuters

Emmanuel Macron îl primeşte astăzi seară la o «cină de lucru» pe Mohammed ben Salman. Considerat un paria pe scena internaţională după asasinarea jurnalistului Jamal Kashoggi în 2018, prinţul moştenitor al Arabiei saudite a devenit din nou frecventabil în contextul crizei energetice provocate de invazia rusă din Ucraina. Tema petrolului produs şi exportat de regatul saudit va figura dealtfel la loc de frunte în discuţiile purtate cu preşedintele Franţei.

Etapa pariziană a lui MBS cum este poreclit pe scurt Mohammed ben Salman, se înscrie în procesul de reabilitare a controversatului prinţ moştenitor al Arabiei saudite. După ce acum două săptămâni a primit vizita preşedintelui american Joe Biden, MBS a început un turneu european, mai întâi în Grecia iar acum la Paris.

Ca şi la Atena, marţi, la Palatul Elysée, în această seară, chestiunea măririi exporturilor de petrol saudit va figura cap de listă pe meniul discuţiilor cu preşedintele Emmanuel Macron. Liderul de la Elysée are însă puţine şanse să-şi convingă interlocutorul, riscând să primească acelaşi refuz politicos şi diplomatic pe care l-a primit şi omologul său de la Casa albă. Într-adevăr, Mohammed ben Salman invocă angajamentele luate vizavi de OPEC, organizaţia statelor exportatoare de petrol pe care Arabia saudită o co-dirijează cu Rusia, pentru a respinge cererile occidentalilor în ciuda contextului energetic tensionat provocat de invazia rusă din Ucraina.

Turneul european şi în particular vizita la Paris a celui care era considerat până nu demult responsabil în uciderea atroce, în 2018, a jurnalistului Jamal Kashoggi, este extrem de dur criticat de apărătorii drepturilor omului. Agnès Callamard, secretara generală a ONG-ului Amnesty International şi raportoare ONU privind execuţiile extrajudiciare, estimează într-o declaraţie transmisă agenţiei France Presse că «vizita la Paris a lui MBS şi cea a lui Joe Biden în Arabia saudită nu schimbă cu nimic faptul că MBS nu este altceva decât un ucigaş». De partea ei, asociaţia Reporteri fără frontiere reaminteşte că «MBS este suspectat că ar fi comanditat asasinatul lui Kashoggi şi în ţara sa mai există cel puţin 27 de jurnalişti şi bloggeri încarceraţi».

 
Mohammed ben Salman, controversatul prinţ moştenitor al Arabiei saudite, primit la Palatul Elysée