Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Schimb de prizonieri SUA-Rusia pentru eliberarea jucătoarei de baschet Brittney Griner?

griner.jpg

Jucàtoarea americanà de baschet Brittney Griner, la procesul de la Khimki - periferia Moscovei - unde este judecatà pentru trafic de stupefiante, 27 iulie 2022.
Jucàtoarea americanà de baschet Brittney Griner, la procesul de la Khimki - periferia Moscovei - unde este judecatà pentru trafic de stupefiante, 27 iulie 2022.
Sursa imaginii: 
Alexander Zemlianichenko POOL/AFP/Archives

În timp ce nu departe de Moscova, jucătoarea americană de baschet Brittney Griner este judecată pentru «contrabandă de droguri», acuzaţie pentru care riscă 10 ani închisoare, secretarul de stat american Antony Blinken a declarat miercuri că SUA au făcut în urmă cu câteva săptămâni «o ofertă substanţială» pentru a obţine eliberarea sportivei. Moscova a confirmat joi existenţa unor negocieri între Rusia şi SUA privind un schimb de prizonieri dar «nu s-a ajuns încă la un rezultat concret».

Potrivit mai multor medii de informare americane, schimbul de prizonieri ar fi următorul: americanii l-ar elibera pe traficantul de arme rus Viktor Bout, deţinut actualemente în SUA, contra jucătoarei de baschet Brittney Griner şi a lui Paul Whelan, condamnat la 16 ani închisoare în Rusia pentru spionaj.

Reamintim că Viktor Bout a fost arestat în 2008 în Thailanda, în parte şi cu ajutorul poliţiei române, de unde a fost extrădat spre SUA. Acolo el a fost judecat şi condamnat la 25 de ani închisoare. Poreclit «neguţător de moarte», Bout l-a inspirat pe regizorul Andrew Niccol pentru filmul «Lord of War» în care rolul principal, cel al lui Viktor Bout, este interpretat de Nicolas Cage.

De partea ei, Brittney Griner, 31 de ani, este încarcerată de mai multe luni în Rusia unde este acuzată de «trafic de stupefiante». În februarie, pe când mergea la Ekaterinburg, în Urali, ca să joace în clubul local de baschet, campioana olimpică americană, adevărat star în ţara ei şi una dintre cele mai bune jucătoare de baschet din lume, a fost prinsă cu o soluţie lichidă ce conţinea cannabis. Potrivit declaţiilor ei, această soluţie i-ar fi fost prescrisă de un medic şi a luat-o cu ea în Rusia din greşeală, ipoteză ce nu a fost însă reţinută de anchetatorii ruşi care au încarcerat-o. Judecată de la începutul lunii de un tribunal din periferia capitalei ruse, Griner riscă până la 10 ani închisoare.

Nici avocaţii lui Griner, nici cei ai lui Viktor Bout nu au confirmat existenţa vreunor discuţii ruso-americane privind soarta clienţilor lor respectivi.

În fine, al treilea personaj ce ar intra în acest posibil schimb de prizonieri este fostul marine Paul Whelan, de asemenea deţinut în Rusia unde a fost condamnat în 2020 la 16 ani închisoare pentru spionaj.

Analiştii subliniază faptul că aceste discuţii privind soarta lui Brittney Griner – începute déjà în luna aprilie - sunt unul din rarele domenii în care dialogul ruso-american nu s-a întrerupt în ciuda invaziei ruse din Ucraina. Totodată, în trecut déjà au avut loc mai multe schimburi de prizonieri între SUA şi Rusia. Observatorii sunt de părere că în cazul de faţă Moscova se foloseşte de cazul Griner tocmai ca să obţină un schimb de prizonieri cât mai favorabil.

 
Schimb de prizonieri SUA-Rusia pentru eliberarea jucătoarei de baschet Brittney Griner?