Cereale ucrainene: un prim vas a plecat de la Odesa spre Liban, via Istanbul

cereale.jpg

Vasul Razoni originar din Sierra-Leone pàràseste portul ucrainean Odesa. E primul vapor care reia exporturile de cereale ucrainene de când a început ràzboiul din Ucrain
Vasul Razoni originar din Sierra-Leone pàràseste portul ucrainean Odesa. E primul vapor care reia exporturile de cereale ucrainene de când a început ràzboiul din Ucrain
Sursa imaginii: 
Serhii Smolientsev/REUTERS

Un prim vas cu cereale a plecat în zorii zilei din Ucraina, mai exact din portul Odesa, cu destinaţia Istanbul înainte de a ridica din nou ancora spre portul libanez Tripoli. Anunţul a fost făcut de ministerul turc al Apărării.

«Vasul Razoni a părăsit portul Odesa cu destinaţia Tripoli, în Liban. Pe 2 august este aşteptat la Istanbul unde vasul va fi inspectat înainte de a-şi continua ruta» a declarat ministerul turc al Apărării. Potrivit ministrului ucrainean al Infrastructurilor vasul are la bord 26.000 de tone de porumb. Antonio Guterres, secretarul general ONU, a salutat «călduros» această primă plecare a unui vas cu cereale ucrainene în timp ce şeful diplomaţiei de la Kiev a estimat că reluarea exporturilor de cereale este «o uşurare pentru întreaga lume».

Reamintim, Centrul de cordonare comună (CCC) însarcinat să verifice exporturile de cereale ucrainene via Marea neagră, a fost oficial inaugurat miercuri la Istanbul în baza acordului semnat în 22 iulie. Un acord ce urmărește ridicarea blocadei impuse de ruși pentru a atenua criză alimentară care se profilează la orizont, în particular în țările sărace care nu sunt capabile să facă față creșterii prețurilor la anumite cereale.

Centrul de cordonare comună ar urmă să înmatriculeze și să urmărească via internet și sateliți vasele comerciale care participă la convoaiele martime. Tot CCC inspectează vasele în momentul încărcarii lor în Ucraina și descărcării lor în porturile turcești.