
Special Paris
Analist francez: "Cred mai mult într-un plan de export ucrainean prin intermediul porturilor românești"
presedintele_emmanuel_macron_si_omologul_ucrainean_volodimir_zelensky_pe_17_iunie_2019_la_palatul_elysee_paris._.jpg

Președintele Emmanuel Macron promite să ajute, în continuare, forțele armate ucrainene. Totodată, liderul de la Palatul Elysée și-a exprimat speranța că nu vor rămâne nepedepsite crimele de război, anchetate în prezent de specialiști francezi care, se află de mai multe luni în Ucraina.
Emmanuel Macron a salutat și faptul că Ucraína a reînceput să exporte cereale. Un prim vas a plecat luni dimineață din Odesa spre Liban.
Philippe Chalmin este specialist în piețele materiilor prime. În opinia sa, în următoarele săptămâni ar trebui să asistăm la o diminuare a prețului cerealelor.
El este profesor la Universitatea Paris Dauphine iar la microfonul RFI explică de ce a fost ales Libanul ca primă destinație a cerealelor ucrainene: "Primul vas care a părăsit un port din Ucraina, era blocat din februarie, deja încărcat încă din momentul invaziei rusești. Așadar, ne putem imagina că, probabil, el era deja destinat Libanului, înainte să înceapă acest război în Ucraina. Cred că pur și simplu au ales un vapor care era deja pregătit să plece și care nu ar fi pus nicio problemă tehnică, pentru a putea trece prin aceste culoare create între marina ucraineană și cea rusă. Unele voci susțin că, de fapt, este răspunsul Kievului după ce Libanul a interceptat, săptămâna trecută, un vas rusesc ce transporta cereale ucrainene furate. Acum, trebuie să fim realiști: va lua ceva timp până când cele 20 – 25 de milioane de tone de cereale vor putea ieși din Ucraína. Dar, cred mult mai mult în eforturile Uniunii Europene de a ameliora legăturile terestre – prin intermediul căilor ferate, ori a celor fluviale – pe Dunăre, iar astfel, cerealele ar putea fi exportate prin intermediul porturilor românești. Cred mult mai mult într-un astfel de efort. Vedem bine că Rusia și-a făcut o armă din aceste cereale, și, la fel cum s-a întâmplat în chestiunea gazului, ne putem aștepta să invoce motive tehnice pentru ca, în câteva zile să anunțe că există probleme pentru exportul cerealelor. Singurul efect major al reluării exportului este o diminuare a prețului la cereale, iar de acest lucru va putea profita toată lumea căci va duce la o scădere a prețurilor la alimente".
RFI: La ce recoltă ne putem aștepta anul acesta din Ucraina?
Philippe Chalmin: "Producția de grâu se anunța bună, cel puțin în zonele ce sunt, în continuare, controlate de Ucraina. Dar, trebuie să ținem cont că o parte din suprafața agrícolă ucraineană este ocupată ori, este zonă de luptă. Pe de altă parte și rușii așteptă o recoltă cu totul excepțională. Ucraina este un stat producător de gâu dar în special de porumb. Iar pentru porumb recolta este la toamnă, rămâne de văzut dacă va fi una bună sau nu. Există semne de întrebare. E cert că Ucraina va exporta mai puțin pe piețele mondiale decât a făcut-o anul trecut. Pierderea Ucrainei pe piețele mondiale este deja compensată de excelenta recoltă rusă, de o recoltă foartă bună preconizată pentru emisfera sudică și în particular în Australia”.