Telescopul James Webb dezvăluie o spectaculoasă imagine a galaxiei Roata de car

imagine_difuzata_de_nasa_2_august_2022_si_a_fost_realizata_de_telescopul_spatial_james_webb._.jpg

Imagine difuzata de NASA, 2 august 2022 si a fost realizata de telescopul spatial James Webb.
Imagine difuzata de NASA, 2 august 2022 si a fost realizata de telescopul spatial James Webb.
Sursa imaginii: 
NASA via AP

NASA a publicat, marți, o rară imagine a acestei galaxii situate la circa 500 de milioane de ani-lumină de Soare. Inelele galaxiei se disting foarte clar, datorită noului telescop spațial James Webb.

Galaxia Roata de car a fost observată pentru prima oară de un astronom elvețiano-american, în 1941.

La fel ca și Calea Lactee, astronomii cred că galaxia Roata de car a fost inițial o galaxie spirală. Dar, în urma unei coliziuni cu o altă galaxie, mai mică, s-a ajuns la forma de aztăzi – de roată de căruță.

Două inele s-au format – este foarte ușor de imaginat rezultatul – ne putem gândi la o mică piatră aruncată într-un petic de apă. Iar de aici și numele de "roata de la căruță".

Primul inel, cel mai central, strălucește foarte puternic iar al doilea, aflat cu mult în exterior, se tot mărește de 440 de milioane de ani. În timp ce se extinde, inelul lovește gazul din jur și iau naștere stele.

Galaxia a fost observată și de telescopul spațial Hubble, dar, James Webb a reușit să distingă noi detalii, cu ajutorul sistemului de infraroșu.  Practic, este caracteristica cea mai importantă a telescopului – poate vedea universul în infraroșu, iar nivelul de detalii obținut este infinit mai mare.

Pe imaginea oferită de NASA se pot distinge alte două galaxii mai mici și multe altele pe fundal.

NASA explică faptul că telescopul James Webb a reușit să furnizeze o imagine privind starea actuală a galaxiei, oferă o idee despre ce i s-a întâmplat în trecut dar și cum ar putea evolua pe viitor.

James Webb a costat 10 miliarde de dolari și a fost lansat în spațiu în urmă cu aproximativ 7 luni. El se află la circa 1,5 milioane de km de Pământ.