Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Combaterea homofobiei: Franţa alocă un fond de 3 milioane de euro şi numeşte un ambasador pentru depturile LGBT+

lgbt.jpg

Prim-ministra Frantei, Elisabeth Borne, într-un centru LGBT+ din Orléans, 4 august 2022.
Prim-ministra Frantei, Elisabeth Borne, într-un centru LGBT+ din Orléans, 4 august 2022.
Sursa imaginii: 
AFP/Guillaume Souvant

Elisabeth Borne a anunţat crearea unui fond de trei milioane de euro destinat să combată homofobia. Totodată, prim-ministra Franţei a promis numirea rapidă a unui ambasador pentru drepturile comunităţii LGBT+. Anunţurile guvernamentale de la Paris vin în ziua în care se aniversează 40 de ani de la dezincriminarea homosexualităţii în Franţa.

«Bătălia mentalităţilor nu e câştigată, mai sunt etape de trecut» a estimat Elisabeth Borne pe când vizita un centru LGBT+ din Orléans.

Cu ocazia aniversării a patru decenii de când s-a dezincriminat homosexualitatea în Franţa, şefa guvernului francez a anunţat crearea unui fond special de trei milioabe de euro. Banii sunt destinaţi să ajute la implementarea a 10 noi centre LGBT+ pe lângă cele 35 déjà existente pe teritoriul Franţei.

Idea lui Borne este de a avea câte două astfel de centre în fiecare regiune a Hexagonului şi câte unul în fiecare regiune franceză de peste mări.

În fine, tot la acest capitol, Elisabeth Borne a anunţat numirea, «până la sfârşitul anului», a unui ambasador pentru drepturile comunităţii LGBT+. «Acesta va fi însărcinat să ducă peste tot vocea Franţei şi să apere depenalizarea universală a homosexualităţii şi a identităţii trans. In acest sens, viitorul ambasador va coordona acţiunea ministerului Europei şi al Afacerilor externe pentru protecţia contra discriminărilor şi promovării drepturilor LGBT+» a mai precizat şefa guvernului de la Paris. În opinia ei, numirea unui astfel de ambasador survine în momentul în care «drepturile LGBT+ sunt, în ultimii ani, repuse în cauză în lume şi în particular în Europa.»

 
Combaterea homofobiei: Franţa alocă un fond de 3 milioane de euro şi numeşte un ambasador pentru depturile LGBT+