Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Variola maimuţei: pe fond de polemică, Franţa deschide un prim mare centru de vaccinare la Paris

ap22209402845870.jpg

O infirmierà din Paris se pregàteste sà administreze unui pacient un vaccin contra variolei maimutei, 27 iulie 2022.
O infirmierà din Paris se pregàteste sà administreze unui pacient un vaccin contra variolei maimutei, 27 iulie 2022.
Sursa imaginii: 
Alain Jocard, Pool via AP

În contextul criticilor care se înmulţesc contra felului în care guvernul de la Paris gestionează îmbolnăvirile tot mai numeroase cu variola maimuţei, autorităţile franceze au decis să accelereze ritmul vaccinărilor. În acest sens, la Paris s-a deschis primul mare centru de vaccinare pentru a limita epidemia.

Primul mare centru de vaccinare contra variolei maimuţei s-a dechis în arondismentul 13 al Parisului. Vaccinarea se poate însă face doar cu programare iniţială pe internet, pe un site specializat. Odată vaccinată, persoanei în cauză i se propune deîndată o altă programare peste 28 de zile pentru a primi doza 2 de vaccin. Precizăm că este vorba de vaccinul administrat de obicei contra variolei «clasice», acesta dovedindu-se eficient şi contra variolei maimuţei, cele două virusuri provenind din aceeaşi familie.

În Franţa, la ora actulaă, potrivit cifrelor ministerului Sănătăţii, ar exista puţin peste 2.000 de cazuri de variolă a maimuţei. În 95% din cazurile diagnosticate este vorba de homosexuali. Acest lucru explică de ce populaţiile cu risc – printre care deci homosexualii dar şi transgenderii sau persoanele care au relaţii sexuale cu mai mulţi parteneri, precum prostituatele – sunt prioritare la vaccinare. «Variola maimuţei nu se limitează însă doar la comunitatea gay» a ţinut să avertizeze confraţilor noştri de la Le Monde un virusolog şi profesor universitar din Montpellier.

Pentru moment, nu se prevede extinderea vaccinării la întreaga populaţie. «Nu suntem într-un caz de urgenţă vaccinală» a estimat ministra franceză însărcinată cu personalul medical. Ca să liniştească opinia publică şi să pună capăt criticilor, responsabila de la Paris a declarat că «avem destule doze de vaccin iar Franţa a fost prima ţară din lume care a instaurat vaccinarea pentru a preveni epidemia». De partea sa, François Braun, ministrul Sănătăţii a declarat că există déjà în ţară «136 de centre de vaccinare iar peste 14.000 de persoane au fost vaccinate cu cel puţin o doză». O cifră care s-ar fi dublat într-o săptămână, mai spune oficialul guvernamental promiţând apropiata deschidere a unui al doilea mare centru de vaccinare, la Marsilia.

Specialiştii estimează la circa 250.000 de persoane populaţia care ar trebui vaccinată contra variolei maimuţei în Franţa. Pentru moment, centrele de vaccinare au primit vreo 42.000 de doze. În paralel cu accelerarea ritmului vaccinărilor, se va extinde şi folosirea testelor PCR pentru această maladie.

Zilele trecute, o serie de personalităţi politice, asociative şi cetăţeneşti au publicat o lungă tribună pe site-ul de informaţii Huffington Post în care cereau deschiderea unei anchete senatoriale privind gestionarea acestei epidemii de către guvern. Semnatarii cereau printre altele mai multă «transparenţă» şi abolirea «secretului guvernamental privind strategia sa» în acest dosar.

 
Variola maimuţei: pe fond de polemică, Franţa deschide un prim mare centru de vaccinare la Paris