Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Jucătoarea americană de baschet Brittney Griner, condamnată la 9 ani închisoare în Rusia

ap22216540877710.jpg

Brittney Griner în cusca tribunalului rus unde îsi asteaptà verdictul, 4 august 2022.
Brittney Griner în cusca tribunalului rus unde îsi asteaptà verdictul, 4 august 2022.
Sursa imaginii: 
Evgenia Novozhenina/Pool Photo via AP

Brittney Griner, cunoscută jucătoare americană de baschet, deţinută în Rusia din luna februarie, a fost condamnată de un tribunal din periferia Moscovei la 9 ani închisoare. Ea a fost recunoscută vinovată de deţinere şi trafic de droguri după ce în momentul arestării, acum 6 luni, era în posesia unui lichid ce conţinea cannabis.

Brittney Griner, 31 de ani, urmează să-şi ispăşească pedeapsa de 9 ani închisoare într-o colonie penitenciară, a precizat judecătoarea tribunalului rus din Khimki care a condamnat-o pe celebra jucătoare americană de baschet. Avocaţii sportivei au anunţat că depun un recurs şi au denunţat o condamnare «absolut incredibilă». De partea sa, Joe Biden, preşedintele SUA, a condamnat o «decizie inacceptabilă» şi cere Rusiei «să o elibereze deîndată pe Griner pentru ca aceasta să-şi poată regăsi cât de repede soţia, apropiaţii şi coechipierele».

În timpul procesului, acuzata a declarat că lichidul pe bază de cannabis pe care îl avea asupra ei era folosit în scop strict personal, prin inhalare cu o ţigară electronică, şi asta pentru a-i calma durerile cronice. O ipoteză respinsă categoric de procuror care a declarat că sportiva a încercat să le ascundă vameşilor lichidul prohibit.

Reamintim, Griner este dublu medaliată olimpic, considerată una dintre cele mai bune jucătoare de baschet din lume, este o figură de seamă a ligii feminine nord-americane de baschet (WNBA). Ea joacă în echipa Phoenix Mercurey iar în pauza dintre sezoanele americane pleca de obicei să joace într-o echipă rusească din Urali. O practică curentă pentru jucătoarele nord-americane care astfel îşi pot rotunji salariul care dealtfel este mai mare în străinătate faţă de ceea ce câştigă acasă.

În mod paradoxal, analiştii consideră că această condamnare a lui Brittney Griner deschide calea unui posibil schimb de prizonieri între SUA şi Rusia. Medii de informare americane afirmă că Griner şi Paul Whelan, un alt american acuzat de spionaj şi condamnat la ani grei de temniţă în Rusia, ar putea fi schimbaţi contra lui Viktor Bout, celebru traficant de arme rus, condamnat la 25 de ani închisoare în SUA.

 
Jucătoarea americană de baschet Brittney Griner, condamnată la 9 ani închisoare în Rusia