Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Studiu Yale: Impactul sancțiunilor occidentale asupra economiei ruse este mult mai important decât o arată cifrele oficiale

o_femeie_trece_pe_langa_o_casa_de_schimb_valutar_sankt_petersburg_rusia_5_iulie_2022._.jpg

O femeie trece pe lânga o casa de schimb valutar, Sankt Petersburg, Rusia, 5 iulie 2022.
O femeie trece pe lânga o casa de schimb valutar, Sankt Petersburg, Rusia, 5 iulie 2022.
Sursa imaginii: 
AP Photo/Dmitri Lovetsky

Universitatea americană Yale a încercat să afle unde se află, cu adevărat, economia rusă, după cele 6 luni de sancțiuni care au aruncat în aer relațiile economice cu Occidentul, cu excepția notabilă a hidrocarburilor. Raportul americanilor explică faptul că plecarea companiilor străine și sancțiunile internaționale paralizează economia rusă, pe termen scurt dar și lung. O hemoragie pe care Kremlinul încearcă să o oprească abordând un discurs oficial optimist.

Tabloul schițat de universitatea americană este sumbru: “în ciuda iluziei de auto-suficiență, producția internă din Rusia s-a oprit complet și nu există capacitatea de înlocuire a societăților, a produselor și a talentelor pierdute".

Societățile care au plecat din Rusia reprezentau circa 40% din Produsul Intern Brut. Plecarea lor a anulat cvasi-totalitatea celor 3 decenii de investiții străine.  

Izolată de piețele mondiale, Rusia caută cumpărători pentru carburantul său. Pe piața asiatică, India și China au anunțat că sunt dispuse să investească, dar, pun condiții – un preț redus - dat fiind faptul că nu există o ofertă prea mare și nici prea diversificată, explică Thierry Bros, profesor de energie și mediu la Universitatea Sciences-Po.

Nimeni nu va ști cu ce preț va fi cumpărat acest carburant. Dar, cu siguranță, încăsările reprezintă o mană cerească pentru casele de stat rusești, care servesc pentru susținerea economiei.

Pentru economista Agathe Demarais, există tot mai multe semne care anunță o prăbușire a importurilor: “Este foarte difícil să ne putem face o idee exactă despre situația în care se află economia rusă în prezent. Puterea de la Kremlin blochează accesul la statistică. Nu publică tot iar ceea ce prezintă lasă o urmă de îndoială.

Spre exemplu, vânzările de mașini pentru particulari, aproape că s-au oprit complet. Există elemente care arată că economia rusă nu este deloc bine. Clar, Moscova se îndreaptă spre recesiune, pentru anul acesta dar și pentru 2023. Este difícil de realizat o estimare dar nici un putem afirma că economía rusă este prea bine".

Studiul experților americani concluzionează că sancțiunile funcționează. Dar, în Europa, frontul se fisurează. Fostul prim-ministru german, Gerhard Schröder, un apropiat al Kremlinului, cere demararea gazoductului Nordstream 2.

Thierry Bros: "Ideea sancțiunilor, iar aici este complicat de a măsura corect, este de a face mai mult rău Rusiei decât ne facem nouă. Ori, acesta este obiectivul sancțiunilor. Rusia este lovită de sancțiuni dar, trebuie și să înțelegem că Germania va intra în recesiune din cauza acestor sancțiuni”.

Costul sancțiunilor pe care trebuie să îl suporte, indirect, europenii, este, cel mai posibil, foarte ridicat, sunt de părere specialiștii francezi.