Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Soci: Vladimir Putin îl primește pe omologul turc, Recep Tayyip Erdogan

presedintele_turciei_recep_tayyip_erdogan_si_omologul_rus_vladimir_putin_s-au_intalnit_pe_19_iulie_2022_in_teheran_iran._.jpg

Presedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan si omologul rus, Vladimir Putin s-au întâlnit pe 19 iulie 2022 în Teheran, Iran.
Presedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan si omologul rus, Vladimir Putin s-au întâlnit pe 19 iulie 2022 în Teheran, Iran.
Sursa imaginii: 
Turkish Presidency via AP

La 3 săptămâni după întâlnirea din Teheran, vineri, liderul de la Ankara îl reîntâlnește pe omologul rus, Vladimir Putin, pe litoralul estic al Mării Negre, la Soci. De altfel, întâlnirea de la Teheran a facilitat încheierea acordului internațional pentru realuarea exporturilor de cereale ucrainene.

Întâlnirea de la Soci intervine și pe fondul amenințărilor liderului turc de a derula o ofensivă în N-E Siriei, pentru a stabili o zonă de securitate de 30 de km, la frontiera comună. Ideea lui Recep Tayyip Erdogan este de a ține departe combatanții kurzi ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), formațiune considerată drept teroristă de către Turcia, Statele Unite dar și de Uniunea Europeană.

Dar, la Teheran, în iulie, președintele Vladimir Putin atenționa că este împotriva unei noi operațiuni militare în Siria.

Războiul din Ucraina și cel din Siria vor fi la ordinea zilei, pentru această nouă întâlnire diplomatică.

Dorința Tuciei, membră a NATO, de a rămâne neutră în fața Moscovei, în ceea ce privește Ucraina, a început să aducă roade.    

După luni de eforturi, Moscova și Kiev au semnat la Istanbul un acord susținut de Națiunile Unite: a fost reluat exportul de cereale ucrainene. Luni, un prim vas încărcat cu 26.000 de tone de porumb a plecat din Ucraina, după mai bine de 5 luni de la începutul invaziei rusești a Ucrainei .

Iar vineri, alte 3 nave încărcate cu un total de 58.000 de tone de porumb au plecat din porturi ucrainene.

Turcia speră că va reuși să obțină deschiderea negocierilor pentru un eventual armistițiu, între președintele rus și cel ucrainean, Volodimir Zelensky, pe cât posibil la Istanbul.

"Am discutat posibilitatea unei încetări a focului", spunea ministrul turc de Externe, Mevlüt Cavusoglu, după o întâlnire cu omologul rus, Serghei Lavrov, în Asia.

Dar, sunt eforturi în care intervin amenințările Ankarei că va interveni militar în Siria – iar aici, interesele rusești și cele turcești nu coincid.

Rusia și Iran îl susțin pe președintele sirian,  Bachar al-Assad în timp ce Turcia susține o parte a opoziţiei prezente la Idlib, în N-V Siriei.

Presa turcă scrie că ceea ce dorește Vladimir Putin, de fapt, sunt drone.

Ankara a furnizat Ucrainei drone de luptă iar purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Dmitri Peskov asigură că “între Rusia și Turcia, cooperarea militară figurează, în continuare, pe agenda celor două state".